Входът за Столичния зоопарк става 6 лв.

Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Билетът за вход в Столичния зоопарк може да бъде увеличен от 4 на 6 лева за възрастни. Директорът на Зоологическата градина в София арх. Добромир Бориславов ще направи предложение за вдигането на цената с 2 лева, тъй като достъпът до столичния зоопарк е много по-евтин от този в други европейски градове.

Бориславов съобщи намеренията си по време на семинар в Правец за бюджета на Столичната община. Предстои градската управа да реши дали да одобри предложението му.

Цената от 4 лв. за възрастен ще остане за семеен пакет. Семейният билет ще важи за 4-ма души.

Планира се и увеличаване на цената на лятното зооучилище. Сега то струва 60 лв. за 5 дни, а предложението е да се увеличи на 100 лв.

Над 357 хил. души са посетили зоопарка през 2018 г. Това е с 8% увеличение спрямо посетителите през 2017 г. Приходите са 1,17 млн. лв., което е над 14% ръст спрямо 2017 г. „През 2018 г. с предоставяните от зоопарка платени услуги сме успели да върнем в Столичната община 47,8% от полагаемия годишен бюджет за издръжка или почти половината от него. При нова цена на билета само от 6 лв. приходите през 2018 г. биха били в размер от 1 622 846 лв. или 66 % от бюджета.“, обясни Бориславов.

„Няма предпоставки за диверсификация на приходите, които да гарантират нормално изпълнение на дейността, а в случай на затруднение или забавяне при предоставяне на планираното бюджетно финансиране или при непредвидени аварии и др.– не може да се разчита само на приходи от дарители и осиновители, необходими са приходи от търговски дейности”, казват още от зоопарка.

2018 г. е първата година със 100 % изпълнение на планираното за обекта финансиране. От близо 2,4 млн. лв. разходите за издръжка са изразходвани 52,9%, за заплати-29.8%, а останалите 17,3% са за други разходи.

Догодина в зоопарка ще бъдат изградени нови външни заграждения за чакали и хиеновидни кучета, които ще са нов вид в зоопарка. Планира се строеж на зона за демонстрации и презентация на животни. В момента пък се разработва мобилно приложение Sofia Zoo Smart App и виртуална интерактивна разходка из зоологическата градина.

Планира се нов дизайн и интерфейс на сайта Зоопарка. Демонстрациите по хранене на животни ще продължат и през 2019 г. Ще се създават и интерактивни образователни експозиции. Като неотложни ремонти са заложени подмяна на мрежи в сектор „Птици“, довършване на заграждението на полярната сова и изграждане на зона за демонстрации и презентации с животни -контактна зона за посетители.

Ще бъдат основно ремонтирани две детски площадки. Ще бъде изградена дървена пергола над седящите места в зоната на амфитеатъра. Ще бъдат купени специализирани колички за семействата с малки деца за подходящи разходки и обиколки в зоопарка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България