Въвеждат електронна рецепта до края на годината

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова (вляво) посочи, че промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно.

Намалява детската смъртност

Изготвя се нова Национална здравна стратегия, тъй като срокът на действие на сегашната изтича в края на тази година. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова по време на форум, посветен на бъдещето на здравната система - “Хоризонт” 2030. Дариткова допълни, че има уверението, че до края на 2020 г. се очаква въвеждането на електронна рецепта.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков е постигнато много в областта за финансиране на здравеопазването, но все още има много да се желае по отношение на разходите за здравеопазване за всеки един човек от населението. Той поясни, че съвсем скоро ще бъде публикуван доклад за здравето на нацията, като посочи, че в него вече се забелязват положителни тенденции. Като пример той изтъкна намаляване на детската смъртност.

“В това отношение все още не сме стигнали европейските нива, но тенденцията се оформя като устойчива” - каза заместник-министър Пенков.

По думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова аптеката не би трябвало да се възприема само като търговски обект.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров обясни, че ролята на лекаря се е променила, като от последна инстанция той се е превърнал в посредник между фармацевтичната индустрия и новите технологии и пациентите си.

“България е една от малкото държави, в които все още не е задължително продължаващото професионално развитие и въвеждането на регистри на квалификационните документи”, посочи Маджаров. По думите му регистрите ще гарантират на населението, че го лекуват квалифицирани кадри.

“Крайно време е да има механизми за преструктуриране на лечебните заведения, съобразено с нуждите на населението в даден район”, допълни той.

“Трябва да се заложат мерки за повишаване в значителна степен на доверието лекар-пациент”, каза Андрей Дамянов, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве