Въвеждат контролно-пропусквателни пунктове на областните центрове заради коронавируса

17 нови положителни проби за COVID-19 у нас

Направени са 129 проби в лабораториите - от тях 6 са положителни в Националния център, във ВМА 7, 4 са положителни във Варна, в Стара Загора са отрицателни. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ге.-майор Венцислав Мутафчисйски.

Пробите от Варна са на контактни лица от Добрич. В добро състояние са и не изискват някакви специални мерки към тях.

В критично състояние е болен в Пирогов, който е бил интубиран.

"Потвърди се положителната проба на пациента-беглец от "Пирогов", каза Мутафчийски.

С премиера Бойко Борисов са били обсъдени няколко теми. За лекарствата при коронавирус инфекция и възможностите за снабдяване с тях, посочи ген. Мутафчийски. От една седмица се водят разговори за фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хидроксил хлорикин, който е хининовият препарат, препоръчан от китайските лекари като лекарство срещу коронавирус. Той се призвежда само във Франция, с капацитет около 1 милион дози

месечно.

От 24.00 часа днес се преустановяват се посещенията на паркове, градинки и спортни съоръжения на открито и закрито. Това обяви на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове по входовете и изходите на областните градове.

През тях ще се пропускат само лица с неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност по служебни или здравословни причини или поради желание за завръщане на собствения дом, което се установява с медицински и служебни документи и документи за самоличност.

Забранява се на лица до 60-годишна възраст да посещават аптеки и хранителни магазини от 8.30 до 10.30 ч., за да могат през това време там да пазаруват възрастните граждани.

Здравният министър издаде заповед, с която въвежда нови противоепидемични мерки, считано от 00:00 часа на 21.03.2020 г.

Вътрешният министър Младен Маринов отбеляза, че ако въведените мерки не дадат желания резултат, ще бъдат дадени допълнителни указания. Той призова към дисциплина възрастните хора, които да спазват стриктно новите разпоредби във връзка с извънредното положение и борбата с коронавируса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България