Въвеждат по-сигурна защита при покупката на самолетни билети в интернет

По-сигурна защита при покупката на самолетни билети в интернет се въвежда у нас от този месец, съобщи БТВ. Туристическите агенции и операторите, които продават самолетни билети, вече са задължени да подобрят защитата на разплащанията.

Измамите с кредитни карти при покупка на билети се увеличават с 30 на сто всяка година.

Всяка пета кражба от карта в света е при покупката на самолетни билети, защото повечето са дистанционни. На всеки 3 минути става измама или опит за измама с кредитна или дебитна карта.

У нас има 150 компании, които издават над 500 000 самолетни билети годишно. Как да сме сигурни, че, плащайки резервация, ще получим и транспортната услуга?

Самолетни билети вече се купуват почти изцяло с кредитни карти и това е един от най-уязвимите браншове. От 1 март 2018 г. агентите по цял свят, които продават билети, са длъжни да спазват стандарта за сигурност на картови разплащания PCI DSS.

Илиана пътува поне четири пъти годишно и резервира билетите в интернет.

Новите мерки за сигурност изискват криптирани връзки и забраняват изпращането на данни от кредитните карти по имейл, месинджъри и социални мрежи.

„Плюсовете са, че от една страна се намалява кражбата на данни от кредитни карти и суми, и процесът на възстановяване на откраднатите суми става доста по-бързо от страна на банките”, обясни Даниела Стоева от асоциация на туроператорите.

Ако туристическата фирма не отговаря на този стандарт, губи достъп до резервационните системи за билети.

България и Унгария са единствените държави в Европа, в които стандартът PCI DSS беше въведен организирано и в срок за продажбата на самолетни билети. Прогнозите са, че този стандарт за разплащания с карти ще бъде приет и за другите резервации за пътувания и хотели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България