Въвеждат синя зона във Варна в края на април

Първият обхват включва 3000 паркоместа в централната част

Цената ще бъде 1 лев за три часа престой

В края на април се очаква да бъде въведена синята зона във Варна. В първия й обхват ще има 3000 паркоместа в района между булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", 8-ми приморски полк", "Цар Освободител" и "Приморски", обясни за "Труд" инж.Младен Иванов, управител на ОП"Общински паркинги и синя зона". В момента тези места се проектират, а до по-малко от месец ще приключи обществената поръчка за плащанията чрез sms-и.Плащането в брой ще става в избрани близки търговски обекти.

За живеещите в центъра на Варна паркирането ще струва по 5 лева на месец, абонаментът за фирми ще е 150 лв., а за точно определени паркоместа-350 лв. За сравнение, в София служебният абонамент за конкретни места е 650 лв., даде пример инж.Иванов.

Максималният престой в синята зона ще е до 3 часа и ще струва 1 лв. След изтичането на този срок, колите ще бъдат закопчани със скоби и глобата ще е 20 лева.Въвеждането на втория обхват на синята зона се очаква да стане в началото на 2019 г.и ще включва над 4000 паркоместа. За обслужването на синята зона ще бъде обявена обществена поръчка за 18 електро автомобила и нови три „паяка”.

Общинското предприятие разполага сега с две специализирани коли за репатриране, едната от които е винаги в ремонт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България