Във Варна оперират с последен модел робот Da Vinci

Проект за роботизирана хирургия стартираха във Варна Медицинският университет и УМБАЛ "Св. Марина". Първата интервенция в морската столица извърши ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов с инсталирания в университетската болница последен модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi, съобщиха от висшето училище.

Най-модерната роботизирана система в България бе закупена след спечелен проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". С нея могат да се извършват всички видове операции в коремната и торакалната хирургия, в урологията и гинекологията. Те са изключително елегантни и щадящи - травмата и болката за пациента се свеждат до минимум и се гарантира бързото му възстановяване.

Четири екипа, ръководени от проф. Иванов и преминали обучение във водещи европейски клиники, ще извършват целия спектър от коремни и урологични операции с помощта на робота. Той е оборудван с вградени симулатори, чрез които младите специалисти ще тренират и ще трупат умения.

Въвеждането на роботизираната хирургия е най-голямата придобивка на варненското здравеопазване за 2019 г., която дава възможност пациентите да бъдат оперирани по най-високите световни стандарти, уточниха от МУ-Варна. За да е достъпно модерното лечение, ръководството на университета и болницата са поставили пред здравното министерство и НЗОК въпроса за разширяване на кръга на заплащаните от касата робот-асистирани операции. В момента тя покрива само гинекологичните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве