Във Варна откриха паметна плоча на възрожденеца Петър Енчев

Паметна плоча на родения преди 160 години възрожденец революционер Петър Енчев откриха кметът на Варна Иван Портних и художникът Венелин Иванов. Тя е поставена върху фасадата на къщата му на бул. "Сливница". На церемонията присъства и правнучката на общественика Деси Енчева.

"За мен е важно, че Петър Енчев е бил баща на пет деца. Всички са учили в чужбина, но са се върнали в нашата държава. Той е повтарял през цялото време - колкото езика знаете, толкова пъти сте човеци и имате право на избор", разказа наследничката му, която заедно със свои роднини има амбицията да направи музей за живота и делата на прадядо си.

"Поздравявам фамилия Енчеви за начина, по който опазват наследството му, включително и за доброто стопанисване на сградата, която е паметник на културата. Тази плоча е поредна стъпка в усилията ни за съхраняване на историческата ни памет", заяви кметът Иван Портних, след като разгледа дома на видния варненец, известен като съосновател на "Българското параходно дружество в Черно море" и на Варненското археологическо дружество. Петър Енчев е роден в Тулча.

Получава много добро образование в Болградската гимназия и Тодор-Минковия пансион в руския град Николаев. Тогава се запознава с Иван Вазов, Стефан Стамболов и Панайот Волов, с когото заедно учителстват в Шумен. Поради проблеми с местната власт са арестувани и принудени да избягат отвъд Дунава. Там Енчев взема активно участие във възстановяването на БРЦК. Участва в сраженията при Гредетин и Алексинеци по време на Сръбско-турската война от 1876 г. След Освобождението се включва в движение за Съединението на България и се установява във Варна, където през 1888 г. става директор на местния клон на БНБ и развива активна обществена дейност до смъртта си през 1922 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България