Във Великобритания стотици българи чакаха с часове, за да гласуват

Снимка: БНР

Чакане с часове пред изборните секции и висока избирателна активност характеризираха гласуването на българите във Великобритания.

Там бяха разкрити 53 избирателни секции, а самите българи бяха предоставили безвъзмездно помещения за новооткритите места за гласуване, информира БНР.

Изключително натоварено беше гласуването в крайните лондонски квартали, особено в Стратфорд, едно от най-възловите места, където живеят много българи.

По обяд вече гласуването в Стратфорд отнемаше по 4 часа. Някои от тях избраха да пътуват около час до центъра на града и да упражнят правото си на глас в българското посолство.

С наближаването на края на изборния ден и обстановката започна да се изнервя. Изборният ден в Стратфорд официално приключи, но въпреки това хората продължаваха да се редят на опашката, показа БНТ.

От секцията няколко пъти поискаха гласуването да бъде допълнително удължено след 21 часа. От Централната избирателна комисия обаче така и не позволиха.

30 минути преди 21 часа желаещите да гласуват направиха последен опит да влязат в изборната секция. В крайна сметка и трите опита да бъде удължен изборният ден останаха безуспешни.

Към 10 часа вечерта и последните хора си отидоха, част от тях написаха жалби до ЦИК, зaради това, че не са гласували.

Ето какво коментира един от сънародниците ни пред националното радио за резултатите от президентския вот и смисъла на референдума:

"Повечето хора не си падат особено по Цецка Цачева, точно поради факта, че разбрахме какви са сегашните резултати и проучвания. Предимно дойдох да гласувам за референдума".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят