Във Велинград разбрали за урана на 29 декември, глобиха местното ВиК с 15 000 лв.

Водоснабдителното дружество във Велинград е имало информация за превишените нива на уран във водата за питейно-битови още на 29 декември, но не е уведомило контролните органи.

Това съобщи днес на пресконференция в Пазарджик д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“, дирекция „Обществено здраве“ към инспекцията, съобщава PZdnes.com. Едва сега пробите от трите основни водоизточника са изпратени в специализирани лаборатории в Пловдив и Националния център по радиационна защита в София. Регионалната здравна инспекция все още очаква резултатите.

Атанасов заяви, че мониторинг на водата в този район е правен през 2013 и 2015 г., но тогава не са установени наднормени нива на уран в съдържанието на водата. Все още не може да се каже каква е причината за появата на радиокативното вещество сега, но е факт, че пробите от декември миналата година са го констатирали. Взети са всички мерки, за да бъде предпазено населението на общината от евентуални последици, като опасността за град Велинград е била елиминирана още на 20 април.

Водоснабдителното дружество "ВКТВ – Велинград" е глобено с 15 000 лв., тъй като са проявили небрежност и вместо да заплатят направения анализ на пробите от 29 декември 2016 г., те са забавили процеса и новината за завишените нива на урана са станали ясни едва на 19 април, тази година. Пред РЗИ от велинградската фирма посочили, че не са имали финансови средства, за да платят пробите.

Към момента има забрана за консумацията на питейна вода от две от водоснабдителните зони на регион Велинград от зона – Грашево, махала Мечо корито и зона – Св. Петка, Юндола, Пашово. Още на 20 април са били спрени за водочерпене източник Клептуза и Легорилец, а частите на града, които се захранват от тях са водоснабдени от чисти източници. Към момента няма опасност за консумиране на вода от чешмите в кв. „Лъджене“ и кв. „Чепино“.

Направените замервания на проби от 17 март 2016 г., взети от инспектори на РЗИ – Пазарджик не са показали наличие на уран във водата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България