Във всички общини в област Велико Търново има сформирани доброволни формирования

Във всички общини в област Велико Търново има сформирани доброволни формирования, стана ясно на проведения днес в областна администрация семинар на тема „Състояние на доброволните формирования и участието им в дейностите за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации”.

Семинарът беше воден от областния управител проф. д-р Любомира Попова. В него участваха и заместник областните управители инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева. В семинара участие взеха и инс. Ралица Тодорова от ГД ПБЗН, експерти от администрацията, служители от общинските администрации, представители на доброволни формирования.

"Целите, които си поставяме са продължаване работата по изграждането, подобряване на организацията на дейността на доброволните формирования, запознаване с изменението на нормативната база, регламентираща организацията на дейността на доброволните формирования, запознаване в частност с правомощията на ръководителя на доброволното формирование. Държавните органи, местната власт и гражданите трябва да се обединят и да работят заедно за защита на населението и националното стопанство при бедствия и пожари. Това е и основната функция и цел на Доброволните формирования, които вече съществуват в цялата страна. Обществото на доброволците става все по-активно, разраства се и във връзка с това и очакванията към тях и органите, които регламентират дейността им, се увеличават. Беше изготвена и Национална програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования, от която най-ясно се вижда желанието на местната власт и доброволците да функционират като една система, готова да реагира при различни бедствия, пожари и извънредни ситуации“, каза областният управител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България