Възобновиха делото за отнемане на имущество за 3,6 млн. лв. на Георги Вълев от "Килърите"

Със свое определение, което не подлежи на обжалване, Великотърновският апелативен съд постанови възобновяване на делото за отнемане на имущество от Георги Вълев от групата на „Килърите“ в първоинстанционния Окръжен съд – Велико Търново на стойност 3.6 млн. лв. по иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Вълев излежава доживотна присъда. Това съобщиха от пресслужбата на КПКОНПИ.

На 27 април 2018г. Окръжен съд – Велико Търново постанови, че производството по делото трябва да бъде прекратено. Мотивите на магистратите от първоинстанционния съд бяха, че срокът на проверката по чл.15 от отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД) е преклузивен и след изтичането му държавата в лицето на КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Изрично беше подчертано, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка и това го прави недопустим.

С определението си от 19 юли 2018г., Апелативеният съд във Велико Търново се съобразява с аргументите на процесуалния представител на КПКОНПИ, че по реда на ЗОПДИППД иск за отнемане на имущество може да се внесе, едва след влизане в сила на наказателната присъда срещу лицето, което е извън 10-месечния срок на проверката. „Разбирането, че може да се преклудира едно още невъзникнало право е неправилно и в противоречие с основните правни принципи,“ се твърди още в жалбата на Комисията.

„Систематичното тълкуване на разпоредбата на чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) налага изводът, че срокът по чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) се отнася единствено за първия етап от производството по установяване и отнемане на имущество придобито от престъпна дейност по ЗОПДИППД (отм.), а именно т.нар. „предварителна проверка”, се казва в мотивите на Апелативен съд – Велико Търново. „ Той не е, и няма как да бъде срок за предявяване на иск, тъй като законът е уредил като процесуална предпоставка за предявяване на иска само и единствено влизането в сила на осъдителната присъда. Още повече, че 10-месечният срок за извършване на проверка (с оглед началният му момент - чл.21 от ЗОПДИППД (отм.)) изтича много преди да е влязла в сила осъдителната присъда“, се допълва в определението на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право