Възобновяват проучванията на крепостта "Туида" в Сливен

Регионалният исторически музей в Сливен възобновява проучванията на късноантичната и средновековна крепост "Туида" в Сливен - съобщи Мая Иванова, ръководител на екипа на крепостта.

Проучванията ще ръководи археологът Николай Сираков, директор на музея. Целта е да се доразкрие административната сграда на крепостта и тя да бъде изцяло експонирана в бъдеще - заяви той. "Туида" е най-значителният археологически паметник, намира се на хълм в околностите на Сливен. Античното селище е с многовековна история, било е населявано от тракийски племена, антични ризляни и средновековни българи. Укреплението е било от важна роля за отбраната на Римската, по-късно - на Византийската, а след това и на Средновековната българска държава.

Първите археологически проучвания са извършени от Елена Бацова през 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Разкопките са продължили през 1982 година. Открити са множество артефакти. Разкрити са почти нацяло крепостните стени, части от две монументални сгради /една от тях е административната - б.а./. Неотдавна археолозите от Сливен под ръководството на Сираков откриха подземен тунел, който води от крепостта към ниското извън нея. Тунелът вероятно е служел за пренасяне на вода от реката или за бягство. В него бе намерена и запазена свещ, която са използвали за осветление, с датировка от V век.

"Туида" заема терен от близо 40 дка площ. До момента са проучени не повече от 20-30 на сто от археологическия обект. През 2014 г. съоръжението бе консервирано и реставрирано за близо 5 млн.лева по европроект на общината. В момента действа като туристически обект. Археологическите проучвания ще се извършват едновременно с туристическа дейност на крепостта. Желанието на историческия музей е проучванията да са ежегодни.

През 2016 г. крепостта "Туида" получи приза "Туристическа атракция/обект на годината" на първите годишни награди на Министерството на туризма. "Разкопките ще допринесат за популяризирането на обекта и на Сливен като дестинация" - каза Мая Иванова, ръководител на екипа на крепостта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България