Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Снимка: Архив

Възобновяването на фериботната връзка между Гърция и Кипър, която беше прекъсната през 2000 г. ще бъде възстановена. Това стана ясно след среща на официални представители от двете страни.

Гръцко-кипърската морска връзка беше обсъдена по време на среща между министъра на морската и островната политика Янис Плакиотакис и заместник-министъра на морското дело на Кипър Наташа Пелиду. Г-жа Пелиду представи плана на Кипър за възобновяване на морската връзка между двете държави.

Според информацията гръцкото правителство е дало "зелената светлина" на кипърските власти за пристанището на Пирея, където ще бъде предоставен порт.

Гърция ще помогне на Кипър за паспортен контрол и здравни проверки, както в Пирея, така и в междинната станция, ако има такава. В същото време гръцкото правителство ще подкрепи и кипърските власти за промотиране и популяризиране на маршрута, ако и когато дойде времето.

Целият процес по подписване на споразумение се очертава да бъде около Великден. През лятото ще се подписват договори с компанията-превозвач.

Кога ще стартира маршрутът зависи от месеца на подписване на споразумението. Морският превозвач ще реши от кой порт да започне маршрута (Ларнака или Лимасол). Предполага се, че ще може да се създаде междинна станция (вероятно Родос или Крит). Времето за пътуване е 30 часа.

Минималната честота на маршрута се очаква да бъде веднъж седмично през месеците от май до септември и веднъж на всеки две седмици през останалите месеци.

Припомняме, че морската връзка Кипър - Гърция започва в началото на 60-те години на миналия век, като корабите тръгват от пристанището на Пирея, а линията свързваше пристанищата на Кипър (Лимасол и Фамагуста).

През 2000 г. поради редица причини морската връзка Кипър и Гърция беше прекъсната, защото стана икономически неизгодна за корабоплавателните компании поради намаления пътнически трафик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа