Възпитаници на единствения в Търновско кръжок по „Археология” подредиха изложба с артефакти

Средношколците показаха открити от тях находки при разкопки на крепостта Ряховец

Възпитаници на единственият във Великотърновска област кръжок по „Археология” подредиха в СУ „Емилиян Станев” изложба от артефакти. Находките са открити от самите средношколци, които през лятото участваха в разкопките на древната крепост Ряховец край Горна Оряховица. Експозицията съдържа богат снимков материал от проучвателната дейност, а в стъклени витрини бяха подредени монети от 13 век, части от стрели и битови предмети, както и находки от ранножелязната епоха.

Заниманията по археология стартирали през миналата година. Занятията били организирани благодарение на ръководството на СУ „Емилиян Станев” и специално със съдействието на директора на школото Кина Котларска, която подкрепила идеята и казала, че има отворена програма в Министерството на образованието.

„Големият интерес на учениците провокира у мен идеята от теоритични занимания да преминем към практически. Заради това през пролетта организирахме теренни археологически обходи в габровското село Боженци. След това проведохме традиционните разкопки на крепостта Ряховец”, сподели пред „Труд” Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново и ръководител на кръжока по „Археология”.

Кръжочниците са десетокласници и някои от тях искат да изучават Археология и в университет.

„Археологическата школа на крепостта Ряховец се провежда за трета поредна година”, припомни Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица.

Тя допълни, че младите археолози участват и в почистването на намерените старинни предмети.

Стоян Стефанов е от доброволците в археологическите експедиции и споделя, че винаги се е увличал от историческата наука.

„В часовете ни научиха да работим с геодезия, с фотошоп и с други програми, които използват археолозите. На терена боравихме с металотърсач и описвахме в специален дневник находките”, казва ученикът.

Стоян Стефанов споделя, че е бил впечатлен как още в първите дни от разкопките е попаднал на средновековни монети и нож. Младежът признава, че археологията му е изключително интересна като наука, но не смята да я превърне в своя професия, защото е трудоемко занимание , а заплатите са много ниски.

Съученичката му Пламена Владимирова пък е сред най-запалените млади археолози и е категорична, че след като завърши училище, ще кандидатства „Археология” във ВТУ.

„Работата на обекта е уникална. Успях да науча много неща от тази дейност. Първоначално попаднахме на старинни монети, а след това излязоха и други неочаквани находки. Това бяха три скелета, което образува некропол. Запалена съм по изследването на некрополи, научих се да ги чистя и да водя документацията”, изтъкна Пламена Владимирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България