Възпитаници на Хуманитарната гимназия обраха наградите в национален конкурс

Радиопредаване за крепостта Трапезица на младите журналисти на Профилираната хуманитарна гимназия „Св.Св.Кирил и Методий” спечели три награди на Петия национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов”. 11-минутното предаване беше отличено със Специалната награда на Община Разград, специалната награда на Регионалния исторически музей и първо място във възрастовата група 9-12 клас в направление „Радиожурналистика”.

С ръководителя си Таня Мишева младите журналисти посетиха социализираната крепост Трапезица, където чуха екскурзоводската беседа на Соня Петрова от РИМ, която послужи за основа на радиопредаването. Подборът на музикалния фон и въздействащия монтаж направи операторът Атанас Тачев.

Първа награда в Петия национален конкурс за творбата си на тема „Крадецът на праскови” - невъзможната любов и изборът на двама млади” спечели Вирджиния Георгиева, индивидуално второ място има Хрисимира Димитрова в направление „Публицистичен материал за вестник”, раздел „Есе” за позицията си по избараната от нея тема „Моля, уважавай моите права, защото...”. Поощрителна награда получи и Павел Недев от 12 клас на ПХГ за проучването си за историята на един русалски четник от четата на Бачо Киро.

Отличена в конкурса беше и Яница Стойкова от 11 клас на Езиковата гимназия във Велико Търново.

Разград събра цвета на ученическата журналистика у нас. В най-големия конкурс за млади репортери под егидата на Министерството на образованието и науката уастваха над 240 ученици. Темата „Светът под лупа” на тазгодишното издание събра млади журналисти от 21 населени места на страната. Председателят на комисията за оценяване на творбите, публицистът Иван Джабаров, пожела на участниците преди всичко да бъдат граждани с позиция. Бяха раздадени десетки награди във всички жанрове.

Един от най-вълнуващите моменти беше разказът на внучката на разградския журналист и общественик Григор Попов, Теменуга Иванова, за нейния дядо. Центърът на ученическо техническо и научно творчество събра учениците-журналисти на творческа среща, където беше обменен опитът на репортерите от различни клубове в страната. Специален подарък за всички беше интересната разходка в древноримския Абритус и интерактивния музей на Разград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование