Възраждат крайбрежните круизи в Черно море

Корабчета ще возят туристи и до Балчик, Белослав и Албена

След 26 г. затишие гостите на Варна отново ще могат да пътуват по море до различни точки по Северното Черноморие. Консорциум “Блек сий травел”, в който влизат няколко транспортни фирми, открива линия до Златни пясъци и Балчик. Ще я поддържа докараният миналата година от Истанбул кораб “Фентъзи”, който побира 149 пасажери, съобщи пред “Труд” представителят на консорциума Максим Петков.

Цената на морската разходка до Златните ще е 10 лв., а до Балчик - 20 лв., като за организирани групи ще има и варианти за посещения на Албена и Двореца в Балчик с екскурзовод. Предстои графикът на кораба да бъде обявен, като при всеки курс ще бъдат пазени и места за пасажери, дошли до Морска гара в последния момент, гарантира Петков.

Втора линия ще свързва ежедневно Варна и Белослав. Тя ще бъде открита на 14 юни. Билетът за пътуване по езерото с корабчето на община Белослав “Белла” ще струва 10 лв. След като варненското кметство влезе във владение на отдаденото от държавата пристанище в кв. Аспарухово, “Белла” ще спира и там, а за деца от летните зелени училища и за организирани групи туристи ще предлагаме пакетни оферти с посещения на три музея, допълни Петков. Според него при успех на инициативата догодина тя може да се разшири с възраждане на крайбрежните линии от Северното към Южното Черноморие.

В миналото те бяха истински хит и за българските, и за чуждестранните летовници. Мнозина помнят вятъра в косите при прехода с кометите от Варна до Несебър. 13 корабчета на подводни криле пореха морето с 60 км/ч, а билетът струваше 4,20 лв. Автобусите вземаха с около левче по-малко, но острите завои по трасето накланяха везните в полза на морските крайбрежни круизи. Според стари морски вълци в средата на 70-те години годишно държавните тогава комети са возели над 600 000 души. Въпреки това експерти са категорични, че и в пиковите години този вид транспорт е бил губещ и се е издържал единствено благодарение на дотациите.

До 1987 г. оцеляват 6 от кометите, а през 1994 г. е спряна и последната. Опит да бъдат възродени морските връзки на подводни криле между Варна и Бургас през 2011 г. направи бургаска фирма. Комети тръгнаха от и до Варна за 55 лв., но бизнесът се оказа нерентабилен и линията затихна след два сезона. Отдавна ги няма и пътническите кораби, които до 70-те години поддържаха крайбрежното плаване по цялото Черноморие, а после пореха вълните до Одеса и Истанбул. “Варна”, “Несебър” и “Васил Коларов” са нарязани за старо желязо. Няма го и малкото корабче “Мичурин”, което през соца разхождаше летовници от несъществуващия днес мост на Рибарския плаж до нос Галата, където има китно диво плажче.

От старата туристическа флотилия оцеля само бившето правителствено корабче “Атанас Димитров”, което е в състава на Българския морски квалификационен център, но не се експлоатира.

“Този кораб не е мъчен, в него още има хляб и след ремонт може да се ползва”, смята Максим Петков, който е и председател на Националния съюз на превозвачите.

морска гара бургасПреговарят за морска връзка Бургас-Истанбул

Текат преговори скоро пътнически кораб да пори вълните между Бургас и Истанбул. От два месеца насам ръководството на пристанище Бургас работи по тази идея. "Водим разговори с турското консулство", потвърди пред "Труд" изпълнителният директор на пристанището в Бургас Диян Димов.

Обсъждана е и възможността за облекчаване на визовия режим специално за туристи, които ще пресекат водната граница и ще се върнат обратно в рамките на 48 часа. Ако това стане към Бургас ще има голям интерес от страна на турските туристи, но и в обратна посока.

Към тази морска линия интерес със сигурност ще проявяват и туристи, дошли да почиват на българското море. В момента те имат допълнителни екстри - екскурзии до Несебър, Созопол и селски туризъм.

Според предварителните планове, корабът ще тръгва от Бургас късно вечерта и рано сутрин ще е в Истанбул. Шефът на пристанището Диян Димов смята, че линията трябва да се обслужва от неголям кораб, с около 200 места.

Морски експерти смятат, че и билетът може да стане по джоба на всеки, защото в Турция има държавна политика за дофинансиране с 45 долара на пътник и тази дотация може да се използва.

Търгът за „Комета” отиде в съда

След като държавата чрез областна администрация във Варна намери най-после купувач на легендарната "Комета-5", която ръждясва от години на брега в парка на квартал " Аспарухово", търгът за нея се обжалва в Административния съд.

Делото ще се гледа чак през декември, точно година, след като обявихме продажбата й, каза за "Труд" областният управител Стоян Пасев.

"Комета-5" беше продадена при второто наддаване, когато фирма брои 10 530 лв. с ДДС, за да стане собственик на извадения от строя кораб на подводни крила. Някой от останалите четирима играчи в търга обаче е обжалвал веднага в съда избора на победителя.

"Комета-5" е била дадена безвъзмездно на местния Комсомол от БГА „Балкан” през 1985 г., за да стане атракция. Според чл.6 на Закона за имуществото на БКП, ДКМС , БЗНС , ОФ морският плавателен съд е станал през 2012 г. собственост на Министерството на финансите, което насрочи търга.

02-11Разходка с лодка по българската Амазонка

Една от най-обичаните и екзотични разходки за туристите е по река Камчия, известна като българската Амазонка.

Поне десет моторни лодки, вързани на пристана, предлагат това удоволствие за душата и очите всяко лято. Цената от 5 лева на човек не е мръднала от години. Разходката е 30 минути и започва от курортен комплекс Камчия до устието на реката в Черно море, следва завой и обратно към живописното рибарско селище.

Маршрутът е през обилно зелената лонгозна гора, обявена за природен резерват. От борда на лодката туристите могат да видят понякога сърни и елени, които уплашено се скриват от погледите им, или пък големи риби във водата.

Капитанът на лодката разказва всякакви лакардии за Камчия и гората на гостите си. Първите туристи за този сезон бяха израелци, които излязоха от казината заради разходката, както и руснаци.

Първият пътнически кораб „Емона“ е в Кърджали

Първият български пътнически кораб “Емона” в момента е приказен ресторант в едноименния язовир до Кърджали. Навремето той е превозвал пасажери в Черно море, а сега е туристическа атракция, включен е в стоте национални ресторанта на България.

Корабът бил пуснат на вода в Черно море през 1942 година (по настояване и лична идея на цар Борис III). Именно тогава е било поставено началото на пътническия морски транспорт у нас.

“Емона” е дълъг 39 метра, широк е 7, водоизместването му е 217 тона. До 1979-а корабът осъществява регулярни курсове между Бургас и Царево.

Идеята “Емона” да бъде докарана от Бургас била на кап. Георги Георгиев, първият българин, осъществил околосветско пътешествие с яхта, вписан в книгата на “Гинес”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България