Възродиха Средновековието в магическата "Мадара"

Уникалният историко-аерхелогически резерват "Мадара" край Шумен оживя истински, коне кръстосваха поляните му под скалите, дрънкаха оръжия, сръчни майстори демонстрираха занаяти. Два дни ще е така - и в неделя продължава Националният средновековен събор „Магическата Мадара”. Тази година третото му издание събра още повече ценители на историята край уникалния скален релеф Мадарски конник. Участници от български патриотични клубове и сдружения се погрижиха посетителите истински да се потопят във времето още преди създаване на българската държава.

В различни шатри гостите на събора можеха да се докоснат до бита, облеклото, кухнята, занаятите, ритуалите и обичаите, характерни за нашите земи преди векове. Дори да се снимат с участниците, пременени до един в средновековни одежди. До 13 часа в неделя в резервата ще има атрактивни двубои, битки и демонстрации на оръжия – сабя, бич, копие, боздуган, бойна брадва и лък.

Възраждането на миналото е организирано от община Шумен, Регионалния исторически музей, местното дружество „Традиция” и „Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”.

Нито мястото, нито времето за провеждане на събора пред Еньовден, са избрани случайно, категорични са историци. От хилядолетия Мадара е сакрално и енергийно място. Скалите и водата тук са били свещени и магически за праисторическите хора, за траки, римляни, българи, за езичници, християни и мюсюлмани. Известно е, че тук се преплитат религии и култури, чийто следи пазим до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България