Възстановиха войнишкия паметник на Пети полк в Шумен

Паметникът-чешма на Пети артилерийски полк в Шумен е изцяло обновен. Ден преди откриването на спортна зала "Арена Шумен" в събота, кметът Любомир Христов покани медиите, за да им покаже ремонтирания войнишки паметник в непосредствена близост.

„Модернизираме града, но искаме да запазим и паметта за миналото“, каза градоначалникът. Възстановена е чешмата, която от години беше пресъхнала, а вече работи. Наново е изградена разрушената част от каменния зид и от мемориалната стена. Ремонтирана е пътеката, почистени са градинките, има ново озеленяване. Поставени са четири осветителни тела. Освежени са надписите, монтирани са и още две паметни плочи, както и 57-милиметровото зенитно оръдие. То ще напомня за славните бойни времена на полка. Всички дейности са извършени от фирмата-строител на

залата "Джи Пи Груп" като дарение.

"Така искаме да изразим нашата почит към загиналите във войните за национално обединение и за свободата на родината. Поставили сме този паметен знак и с признателност към всички, които са служили тук", подчерта Христов.

Паметникът чешма е изграден с дарения от шуменци през 1929 г. На това място от 1889 г. до 1951 г. е дислоциран Пети артилерийски полк, изписал с кръвта и мъжеството на своите воини златни страници в историята на Отечеството ни през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България