Възстановиха дома на 7 семейства след пожар в Момчиловци

Въпреки получената помощ, семействата все още се нуждаят от неща за бита

Приятели, помагайте

Вестник “Труд” започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте”. Всяка седмица ще представяме зов за помощ, получен от неговите координатори и ще показаме какво е свършено благодарение на доброволци и дарители.

Дни преди Коледа голямо нещастие сполетява 7 семейства от смолянското село Момчиловци. При голям пожар, който най-вероятно започва от комина на къщата, изгарят домовете на семействата. Всички те са от селото и за щастие няма пострадали, единствените щети са само материални.

Кметицата Сийка Суркова, която винаги се грижи за жителите на селото, отправя зов за помощ към сдружението „Приятели, помагайте“, с председател Лео Кадели, и малко след това получава признание за „Доброта“ от организацията. Доброволците от групата с готовност се отзовават на молбата на кметицата. Лео изразява оптимизъм и признава пред „Труд“, че тези неприятни съдби имат и хубава страна, защото те събират добри хора от цяла България и резултатът е успешен. „За нас най-важното е да върнем усмивката, вярата и надеждата на хората, които по някаква причина са ги изгубили. Щастлив съм, че в едно малко село в Родопите има такъв кмет“. Той се надява цяла България да има кметове като Сийка Суркова, които се грижат за селата си и са достойни да бъдат на този пост. БТВ прави репортаж на тази тема и те също подпомагат много за събиране на средства и дарения за пострадалите.

Няколко дарители поемат отговорността да ремонтират къщата, като вече е поправен покривът и е сложена чисто нова изолация. Всички съседи на пострадалите семейства се включват в почистването на отломките, младежи от селото даряват около 3000 лева, събрани от коледуването и от Богоявление, с цел да бъдат полезни, и това връща надеждата на хората, изгубили покрива над главите си.

„Като стана белята, аз бях много отчаян, но сега вече имам надежда“, споделя Стоян Стойков, един от пострадалите.

Сдружението събира от цяла България пари за дарения. След като Лео прави списък с необходимите неща за обзавеждането заедно с кметицата на селото и някои членове от семействата, сдружението се заема с акцията. Всички дарения, направени от „Приятели, помагайте“, пристигат с така наречения от хората „Бус на надеждата“ и доброволци помагат за разтоварването. Въпреки многобройните мебели, доставени от организацията, има още неща, нужни за завършване на дома. Необходими са 3 хладилника, 3 перални, 3 готварски печки, 6 легла, 3 гардероба, 2 маси за хранене и столове, а също така килими и посуда. Всеки, който иска и може да помогне с намирането на необходимите неща, да се обърне към групата, а също така може да се правят и парични дарения, защото всеки лев ще е от полза на семействата. Групата се заема да достави и плочки за баните в новите домове на нуждаещите се семейства.

Хората вече са щастливи, защото имат покрив над главите си и са изключително благодарни на всички, които се включиха в акцията за помощ. Пострадалите от този нещастен случай споделят, че думата „благодаря“ е много малко нещо за това, което всички са направили. „Благодаря на всички, приятели, близки, познати и непознати с добри сърца“, споделя Стефка Стойкова, жертва на трагичния инцидент. Лео Кадели призовава всички да са добри и да помагат и е сигурен, че доброто винаги побеждава.

 

Нова мисия

В помощ на центрове за деца с увреждания

„Приятели, помагайте“ продължават с дарителските си мисии с два центъра за настаняване на деца с увреждания от семеен тип в столичния квартал Бенковски. Директорката на двата дома, в които са настанени 24 деца на възраст от 6 до 23 години, се обръща към сдружението с молба само за една готварска печка, но след като дарителите виждат, че се нуждаят от доста други неща, решават да закупят бяла техника, а също и да оправят лошия път до там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България