Възстановиха ударената от торнадо хижа „Ком”

Любители на планината и ските от цяла България ремонтираха повредената от зимна буря хижа „Ком” над Берковица. На 25 ноември през нощта вятър със силата на торнадо удари балканския дом и отвя като сухи листа покрива му. Туристите от Берковица отправиха зов за помощ към приятели и колеги в страната и още на следващия ден в потрошената хижа пристигнаха доброволци от София, Варна, Русе и други градове.

Въпреки падналия сняг и студа ентусиастите работиха без почивка повече от седмица и възстановиха покрива на сградата, която може да приюти до 120 туристи. Парите за ремонта са осигурени от туристическото дружество в Берковица, има и малко дарения, а фирми доставили материали на отложено плащане. Туристите се надяват с финанси да помогне и община Берковица. „Все още има довършителни работи, но сме спокойни, вече сме на сухо. Посрещаме и гости”, сподели хижарят Пламен Величков.

За студентския празник 8 декември ремонтираната хижа дори подслони празника на 50 студенти. Вече има записани гости за Коледа и Нова година. Очакват се и първите скиори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България