Възстановяваме търговията с животни между България и Турция

Над 500 представители на турския и българския бизнес обсъждат днес обмена на стоки между двете страни

Възстановяваме търговията с животни между България и Турция в началото на следващата година. Това заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на брифинг със своя турски колега Ахмет Ешреф Факъбаба.

"От догодина страната ни очаква позитивен резултат, за да обменяме неразплодни животни с Турция", коментира Порожанов.  По думите му първо ще се възобнови стокообмена на дребен рогат добитък, а в последствие и на едър рогат добитък. Той уточни, че процесът ще бъде изцяло прозрачен и контролиран, за да не се компрометират качеството и цените на продукцията за стокообмен.

Преговорите за възобновяване на стокообмена на животни между двете страни са били тема на разговор на над 10 срещи между министрите. "Но на този етап над 90% от пречките пред възобновяване на търговията са разрешени", коментира министър Порожанов.

Над 500 представители на турския и българския бизнес обсъждат обмена на стоки между двете страни на агробизнес форум в София днес.

"Много турски фирми отправят запитвания в сферата на животновъдството и насочват поглед към България", заяви южно-съседския министър. "Когато търся стока и я има у комшиите, предпочитам да я взема от там", сподели турският министър на земеделието.

"Трябва да се договорят определени ветеринарни изисквания за животните между двете агенции за безопасност на храните", заяви земеделският ни министър.

"Освен това ЕС ни налага определени търговски ограничения - мита и квоти за внос на месо от южната ни съседка, а за да отпаднат те, ние трябва да попаднем в преференциални или свободни квоти, с които Турция разполага", уточни Румен Порожанов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес