Възстановяват богинята Диана в Монтана с дарения на почетни граждани

Открадната преди повече от 20 години статуя на богинята Диана – закрилница на древна Монтана, ще бъде възстановена с дарения на граждани. Част от средствата вече са дарени от бизнесмени, медици и творци, обявени за почетни граждани на областния град, съобщи кметът Златко Живков. През юли вестник „Труд” разказа историята за изчезването на пластиката на богинята на лова от хълма над Монтана в началото на 90-те години. Местни жители и общински съветници подеха инициативата статуята да бъде възстановена и поставена в центъра на града край Огоста.

Авторът на пластиката Димитър Ганчев обяви тогава пред „Труд”, че е готов да извае отново богинята по копие, което е дарил на свои близки. Малко след това скулпторът събра екип и започна работа по новата отливка. Шестима почетни граждани на Монтана вече са подкрепили проекта за възстановяването на Диана и са дарили лични средства. Онкологът проф. Иван Гаврилов е превел за инициативата 5000 лева. Още 1200 лева са осигурени от сина на Йордан Радичков Димитър. Предприемачите Крум Христов и Иван Иванов са заявили, че ще предоставят между 2000 и 3000 лева. Кметът Живков също обяви, че ще дари една заплата за новата скулптурата на богинята.

За знаковата за града фигура финансови средства ще даде и певицата Нели Рангелова. Единственото условие на дарителите е статуята да бъде поставена в центъра на Монтана на охранявано място. За възстановяването на бронзовата Диана ще бъдат необходими между 23 и 28 хиляди лева. В близките дни община Монтана ще обяви сметка, на която ще могат да преведат средства всички желаещи богинята-закрилница да опъне лъка си насред областния град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България