Външен човек поръчал атаката срещу НАП

“Атаката срещу НАП не е вътрешно решение на фирмата “ТАД Груп””, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Снимка БУЛФОТО

Паролата на Кристиян Бойков разкрита с “хитрост и лукавост” - по видео от охранителна камера

Предстоят още арести за участници в мрежата

Атаката срещу компютърната система на НАП, при която бяха откраднати личните данни на над 5 млн. българи, е била поръчано отвън, а не е вътрешно решение на собственика и служителите на “ТАД Груп”, които са обвинени. Службите имат достатъчно данни за това кой е поръчителят, каза шефът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Той смята, че може да има още арести и обвинения по аферата, която се е разплела по най-невероятния начин.

Агентите на ГДБОП проникнали в компютъра на Кристиян Бойков с “хитрост и лукавост”, а в “ТАД Груп” станали “жертва на собствената си охранителна система”, разкри Спиридонов. Камера за видеонаблюдение, насочена към бюрото на Бойков заснела не само как въвежда паролата си, но и какво е на екрана съдържанието на десктопа му. Така били разшифровани множество от материалите, само малка част от които в четвъртък от спецпрокуратурата посочиха като доказателствен материал по разследването.

Виждало се ясно например как Кристиян превежда думи от български на руски език, за да се представи като руски хакер в мейл до няколко медии,. В компютъра са открити крадени данни от НАП, които не са били разпространени.

“Мотивът на “ТАД Груп” ще стане ясен в съда. Имайте търпение. Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Разпитите на колегите на младежа потвърждават това”, каза още шефът на ГДБОП.

Кристиян Бойков не е обучавал антимафиоти, каквато информация се появи след ареста на младежа. “Напротив, наш бивш служител го е обучавал на курсовете по програмиране, но явно младежът е пропуснал часовете по етично хакерство”, добави Спиридонов. Той поясни, че доскоро в ГДБОП са работели 13 служители по киребпрестъпността, а вече са 43 и държавата отделя достатъчно средства за подготовката и обучението им у нас и в чужбина.

В хода на разследването

Кристиян може да стане свидетел на прокуратурата

Момчето искало да е известно или е било подведено

Кристиян Бойков, за когото има безспорни доказателства, че е откраднал данните от НАП, може да стане свидетел на обвинението, смята шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Младежът е обвиняем за кибертероризъм, заедно с двама от шефовете си от „ТАД Груп” и ако вината им бъде доказана в съда, те могат да получат до 15 години затвор.

„Това е едно 20-годишно момче. Вероятно младежът иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например - на свидетел", заяви Спиридонов.

Охранителна камера е заснела на 15 юли Кристиян и Георги Янков на терасата в офиса на фирмата, докато двамата си говорят за хакнатите данни от НАП пет часа, след като до медиите са изпратени линкове към крадените данни. Бойков се хвали и се подиграва на журналистите, че не разбират какво се е случило, без да знае, че камерата над него записва и звук, така че великият хакер да се окаже по бели гащи.

„Ако някой си мисли, че може да хване на тясно прокуратурата и ГДБОП, той може да ги хване … за шлифера”, каза Спиридонов.

Засега

От „Биволъ“ отричат чат с хакера

Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов твърди, че е имал анонимен чат, без да знае с кого си общува. Той живее в Париж и ще трябва да даде показания пред френските власти за връзките си с Кристиян Бойков и другите двама обвиняеми от „ТАД Груп”, след като прокуратурата издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция. Засега Чобанов отказва да отговори на въпроса по каква причина крадените данни от НАП са пратени на „Биволъ” 2 седмици, преди изобщо да е станало известно за хакерската атака.

На 8 август

Решават за ареста на шефа на „ТАД Груп”

Апелативният спецсъд ще гледа на 8 август – четвъртък, мярката за неотклонение на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров. Засега той е пуснат на свобода срещу 100 000 лв. гаранция, но прокуратурата протестира пред по-горната инстанция. В същото време адвокатите на Тодоров обжалват размера на гаранцията, който според тях е твърде голям. По повод данните, разпространени от прокуратурата, адвокатката Ина Лулчева обяви, че те ще се обсъждат, а не в медиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България