Външните министерства на България и Азербайджан проведоха консултации в Баку

Българският заместник-министър на външните работи Юрий Щерк и азербайджанският му колега Халаф Халафов потвърдиха подкрепата на двете страни за реализирането на Южния газов коридор, съобщават от МВнР.

mvnr2_288x480

Това се случи по време на политическите консултации между дипломатическите ведомства, проведени в Баку на 11 юли. По време на разговора събеседниците направиха обстоен преглед на двустранните политически отношения, но и на търговско-икономическите връзки, енергетиката, транспорта и логистиката, туризма, културата, образованието и многостранното сътрудничество.

Заместник-министрите изразиха удовлетворение от динамиката в развитието на двустранните отношения и активния политически диалог на високо и най-високо равнище. Освен подкрепата за Южния газов коридор, дипломатите поставиха акцент върху сътрудничеството в областта на транспорта и транзита на стоки. Двамата обсъдиха въпроси по реализацията на транспортни коридори и осъществяването на инфраструктурни проекти в региона на Кавказ и Каспийско море.

Селското стопанство бе посочено като възможност България да предостави опит и научно-технически потенциал на Азербайджан.

В рамките на консултациите българският заместник-министър обсъди отношенията между Азербайджан и Европейския съюз с колегата си Махмуд Маммад-Гулиев. Българският дипломат изрази подкрепа за задълбочаване на отношенията между Азербайджан и ЕС, като подчерта, че това ще даде още един импулс във връзките между София и Баку.

Щерк разговаря и със заместник-председателя на парламента на страната Зияфат Аскеров, както и с председателя на междупарламентарната група за приятелство Азербайджан-България Рауф Алиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България