Външните министри на Германия и Турция искат да възстановят двустранните си отношения

Снимка: Архив

Външните министри на Германия и Турция се съгласиха, че искат двустранните отношения да се върнат към нормалното, след обтягането им през изминалата седмица, предаде БНР. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази загрижеността на Анкара от отменените митинги за референдума в Турция и разкритикува анти-ислямските настроения в Германия.

"Първо трябва да решим дали ще продължим по пътя си като приятели или ще се разделим. Ние искаме да останем приятели, но Германия трябва да реши какво иска и да предприеме съответните стъпки."

Германският първи дипломат Зигмар Габриел се обяви за възстановяване на двустранните отношения, но посочи, че има граници, които не бива да бъдат прекрачвани като сравненията с нацистка Германия.

"Смятам, че каквито и различия и спорове да имаме, няма алтернатива на преговорите, защото само по този начин е възможно да се върнем, стъпка по стъпка, към нормални и приятелски отношения между Германия и Турция", посочи Габриел.

Отношенията между Анкара и Берлин се влошиха още повече след като германските власти отказаха на турски министри да провеждат митинги в Германия в подкрепа на президента Реджеп Ердоган и предстоящия референдум за разширяване правомощията на държавния глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа