Външните министри на страните от ЕС: Да не се правят прибързани заключения за атаките в Оманския залив

Снимка: архив

Външните министри на страните от ЕС предупредиха вчера да не се правят прибързани заключения относно неотдавнашните бомбени атаки срещу два танкера в Оманския залив, за които САЩ Великобритания, Саудитска Арабия и Израел обвиняват Иран, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Преди днешната среща на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини каза, че сега не е време да се прибягва към действия без точна информация. "Необходими са максимална сдържаност и благоразумие", подчерта тя.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че Берлин все още не е стигнал до окончателно заключение кой е виновен. "Знаем за сведенията на американското и на британското разузнаване, сравняваме ги с нашата информация. Ние също събираме данни и ще ги обменим с нашите партньори. По такива въпроси е необходима щателност", каза Маас, цитиран от ДПА и ТАСС. Той призова всички страни в региона да дадат принос за деескалация на изострящия се конфликт. "Всички казват: не искаме война, но никой в действителност не прави нищо за това. Така не става. Дойде време за дипломация", подчерта Маас.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от ДПА, припомни случая с нахлуването в Ирак през 2003 г., което бе оправдано с оказала се погрешна информация на западните разузнавания за наличие в Ирак на оръжия за масово унищожение. Той подкрепи призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за независимо разследване на инцидентите с танкерите.

"Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе международно разследване, иначе за какво е нужен той? Европейският съюз подкрепя и смята за необходимо провеждането на такова разследване", подчерта Аселборн. Говорейки за нарастването на напрежението в Близкия изток като цяло, той каза, че то се подхранва от противоборството между Иран и Саудитска Арабия и призова да не се допусне военен конфликт между тях, който би бил глобална катастрофа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят