Външният министър на Ангола: Разчитаме на България да стане нашата врата към ЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с министъра на външните работи на Република Ангола Мануел Домингос Аугусто.

Захариева е на официално посещение в Луанда, първото на български външен министър от 1989 година насам.

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранните отношения и от международния дневен ред. На разговорите присъстваха още Амадеу Де Нунес, държавен секретар по търговията, и Серхио дош Сантош, държавен секретар по икономиката.

“Вашата визита идва в момент, важен за възстановяването на нашето приятелство, което започна още от борбата ни за независимост. Република България е образовала много студенти от Ангола, които днес допринасят за благосъстоянието на страната ни. Като член на ЕС Република България може да е вратата и адвокатът на Ангола пред Съюза и да подкрепи участието ни в различните инструменти за сътрудничество между ЕС и Африка. Мислим, че е много важно да се проведе възможно най-бързо провеждането на бизнес форум между двете страни. Разчитаме на подкрепата на премиера Борисов и на вас, за да насърчите икономическото сътрудничество между нашите две страни” - Мануел Домингос Аугусто.

“Чувствам се тук заобиколена от приятели. Имах удоволствието вече да говоря лично с един от анголците, получил образованието си в България, вашия бивш министър на икономиката. България и днес има отлично образование в редица области като медицината, физиката, математиката и инженерните науки и ще се радвам да възстановим обмена на студенти. Надявам се скоро да организираме посещение на ваши експерти в България, които да представят пред нашия бизнес възможностите за инвестиране тук, както и за търговия. Имаме потенциал във високите технологии, земеделието, производството на лекарства за хуманната и ветеринарната медицина, военната индустрия”, заяви Захариева. Тя представи политиката на правителството в областта на данъчното облагане, мерките за стимулиране на бизнеса и икономическите резултати на страната ни.

“Основната ни цел е да възстановим и развием още повече отношенията между България и държавите на юг от Сахара, които сме поддържали години наред на взаимноизгодна основа. Африка има огромен потенциал и той трябва да бъде използван”, изтъкна вицепремиерът Захариева.

“Сигурен съм, че в България има много хора, свързани с Ангола. Нашият земеделски сектор бе почти изцяло изграден с българска помощ и се надявам отново да развием подобно успешно сътрудничество”, каза министър Аугусто.

Държавният секретар по търговията Амадеу де Нунес заяви, че е посещавал България през 1997 година по време на Пловдивския панаир, и че се надява да се ускори търговията между двете страни, която не е на задоволителни нива.

Министрите приеха съвместно комюнике от посещението, подписаха декларация за разбирателство и консултации между двете външни министерства, както и за намерение за сключване на споразумение за безвизово пътуване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Гражданите на България с обикновени паспорти ще кандидатстват за виза вече по облекчена процедура онлайн, без да е нужно да посещават акредитираното за България анголско посолство в Белград.

Министрите Захариева и Аугусто постигнаха принципно съгласие за откриване на почетно консулство в Ангола с ръководител Арнолд Ферейра, адвокат от Софийската адвокатска колегия, практикуващ международно търговско право и в Ангола, чиято майка е българка.

Двамата министри се договориха да се направи пълна ревизия на договорно-правната рамка между двете страни, тъй като последният от осемте междуправителствени документа е подписан в далечната 1986 година.

България взема активно участие и в диалога Европейски съюз - Африка. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС Захариева бе съпредседател на срещата на министрите от ЕС и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в Ломе, Того, а благодарение на българските експерти бе изработен и преговорният мандат за ново 20-годишно споразумение между ЕС и АКТБ, което да замени действащото, изтичащо догодина.

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе и съпредседател на срещата ЕС - Южноафриканска общност за развитие (SADC) в Претория през 2018 година, където проведе и първата двустранна среща с министър Мануел Домингос Аугусто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика