Външно смъмри Гьокче за агитацията в полза на ДОСТ

Снимка: Архив

Министерството на външните работи е извикало на спешна среща посланика на Турция у нас, Сюлейман Гьокче, по повод агитацията на турски министър пред в полза на партия ДОСТ на среща с български изселници.

Срещата се е състояла по покана на българската страна, която е била представена от заместник-министъра на външните работи Бойко Мирчев. На нея заместник-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщиха от МВнР.

Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Турция, Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, се посочва в съобщението на ведомството.

Заместник министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика