Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт, съобщиха от пресслужбата на Министерството.

На заседание на Министерския съвет от 30 януари 2019 г. се приеха два национални плана: План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и План за действие за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия без споразумение.

И двата документа предвиждат разширяване на консулската служба в Лондон и кадрово обезпечаване в състав: консул и сътрудник, което вече е факт. Консулската ни служба обслужва гражданите бързо и ефективно, като времето за чакане в повечето дни е няколко минути и няма опашки.

МВнР има готовност при Брекзит без сделка да открие изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.

Предвидени са и вече изпълнени повечето от мерките, заложени в плана – законови промени, комуникационни дейности и административни мерки. И двата плана са публикувани на сайта на МВнР.

МВнР, МТСП и българското посолство в Лондон организират информационни дни, в които служители на дипломатическата ни мисия разясняват процедурата по придобиване на статут на уседналост. От началото на годината в различни градове на страната са проведени 30 такива информационни срещи. До края на 2019 г. са планирани още около 15 срещи, като освен в Англия, Шотландия и Уелс, такива ще бъдат проведени и в Северна Ирландия. Датите на информационните дни се публикуват на интернет страницата на посолството, както и във Фейсбук.

Българските граждани, работещи и учещи във Великобритания, могат да се информират относно необходимите документи и процедурата за придобиване на статут на уседналост, както от сайта на българското посолство в Лондон, секция Brexit, така и на сайта на МВнР, секция „Какво трябва да знам за Brexit?”

Българското посолство разпространява информация по въпроса за Брекзит още чрез български медии, базирани в Лондон, както и чрез информационни брошури, поставени в консулската служба, в мрежата от български училища и български търговски обекти. Всекидневно служителите на МВнР отговарят на запитвания от граждани по телефона и по имейл.

По данни на британското вътрешно министерство България заема шесто място сред държавите-членки на ЕС по брой на гражданите, подали заявления за Статут на уседналост/Временен статут на уседналост - 70,600 души, като отхвърлените искания са едва 20. В процентно изражение спрямо общия брой на диаспората, българските гражданите са на първо място от държавите членки на ЕС, които са се пререгистрирали – т.е. 61 на сто от българите в Кралството са подновили статута си.

На вниманието на нашите съграждани в Обединеното кралство:

Обръщаме внимание още веднъж, че последният срок за кандидатстване за статут на уседналост зависи от изхода на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. При оттегляне със споразумение срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 г., докато при оттегляне без споразумение срокът е 31 декември 2020 г.

Българите, пристигнали след Брекзит, но преди януари 2021 г., ще могат да кандидатстват за право да останат да работят и учат в страната до три години, след което ще трябва да кандидатстват по бъдещата миграционна система на ОК, която все още не е определена.

Задължение на всички граждани, които искат да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството съдейства с предоставяне на пълна информация по всички информационни канали.

Призоваваме още веднъж всички български граждани, които искат да останат и да пребивават на територията на Великобритания и след Брекзит, да подадат своите документи за придобиване на статут на уседналост, както и да следят за актуална информация в сайта на дипломатическата мисия.

При стартиране на процедурата през март 2019 г. българските граждани са получавали своите статути с изписани на кирилица имена. Благодарение на усилията и съдействието на посолството ни в Лондон британското вътрешно министерство направи модификация на програмата и отстрани софтуерния проблем. Вече българските граждани получават статутите си с изписани на латиница имена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България