Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева

Бойната машина PIRANHA бе представена на военния полигон “Тюлбето” край Казанлък.

Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

МО изпраща покани до ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System (Швейцария)

До 20 декември избират изпълнител

Военното министерство ще изпрати предложение до 4 оръжейни компании да предоставят информация за участие в конкурса за избор на изпълнител на проекта за превъоръжаване на родната пехота с нов тип бойна бронирана машина. На заседание на съвет по отбрана в МО министър Красимир Каракачанов е утвърдил искането за изпращане на предложение до избраните фирми: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System-MOWAG (Швейцария). Най-късно до 20 декември т. г. трябва да приключи работата на междуведомствената работна група и да стане ясен победителят в търга. Стойността на проекта е 1,464 млрд. лв. с ДДС и предвижда закупуване на 150 бр. бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Техниката ще се изплаща на вноски за 12 г.

General Dynamics Land System-MOWAG произвеждат машините РIRANHA и PANDUR. Сега компанията изпълнява големи поръчки за Европа, което би им позволило да предложат ниска цена. NEXTER Group - Франция, предлага VBCI 2 с 8x8 задвижване и Titus с колесна формула 6х6 за спомагателните машини. Финландската компания Patria предлага машината си AMV, модулна платформа, което позволява трансформация на машината според нуждите. ARTEC GmbH включва компаниите Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall и MAN. Тяхната бронирана машина Boxer е може би най-добрата в класа си, но цената е най-висока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България