Въоръжените сили няма да имат допълнителни полицейски функции

Снимка: Архив

Депутатите гласуваха окончателните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, но оттеглиха предложението за възлагане на допълнителни полицейски правомощия на армията, предаде БГНЕС.

Първоначалните текстове предвиждаха възможността армията да може да оказва помощ на държавните органи в противодействието на заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението, но бяха оттеглени по време на второ четене на законопроекта.

„Текстът не беше добре формулиран. Нямаше необходимата конкретност и създаваше двусмислие“, обясни ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана. Така депутатите решиха въоръжените сили да не участват в такива операции, които би трябвало да са отговорност на МВР и по-специално на жандармерията.

Остават обаче задълженията на въоръжените сили по антитерористичния закон, охраната на границата и оказването на помощ на населението при бедствия и аварии.

„Друг е въпросът, ако се внесе сериозна конкретика – да, можем да го премислим. Когато не е ясна идеята, няма смисъл да се приемат такива текстове“, обясни още ген. Попов, който подчерта, че идеята за това не е лоша, но на този етап просто не е добре формулирана.

С промените в закона се създава и възможност за изплащане на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите при обективна невъзможност за осигуряването им. Грубо пресметнато това са около 10-12 лв. на ден.

Друга важна промяна е създаването на Съвместно командване на специалните операции. „Тук отдаваме значението на това, което правят нашите специални сили. Така е в другите държави от НАТО, по-вярно е и е много по-добро. Смятам, че това е едно добро решение“, допълни още ген. Попов. Предвижда се още българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на България извън територията на страната, да могат да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства.

От своя страна Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев оцени промените като положителни и подчерта, че настина текстовете за възлагане на полицейски правомощия са били „двусмислени“ и за това са оттеглени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България