Въоръжени крадци, облечени във военни униформи, откраднаха 10 милиона евро на летището в Тирана

Не един милион, а десет милиона евро са откраднати при дързък въоръжен обир на летището в албанската столица Тирана вчера, съобщава МИА, цитирана от Канал 3.

Полицията отрече първоначалната информация, че нападението е край летището на Тирана, като посочи, че грабежът е бил в самолет, готов да излети към Виена.

"Четирима въоръжени и маскирани крадци, облечени във военни униформи, първо нарязали оградата и с висока скорост са влезли на пистата на летището, приближавайки се до самолета, в който вече са се качвали пътниците. Трима от тях са влезли в самолета, взели торби с пари и са избягали”, съобщиха разследващите органи.

Според показанията на някои от пътниците на борда, те първоначално помислили, че става дума за военно учение. Онези, които дръзнали да се опълчат на грабителите, били заплашени с убийство.

Силите на реда реагират бързо на подадения алармен сигнал, като на мост недалеч от летището те влизат в престрелка с оттеглящите се престъпници, един от които е убит. Той бил тежко въоръжен - освен автомат с резервни пълнители, застреляният разполагал и с граната.

Към момента са призовани 40 човека, включително охраната на летището. Четирима от нападателите са задържани. Вицепремиерът на Албания Ерион Брасе съобщи в туитър, че грабителите са били от "една от най-опасните банди" в страната, като добави, че полицията е елиминирала нейния главатар.

Големи суми пари редовно се транспортират през летището в Тирана, тъй като албанската централна банка не приема депозити от твърда валута от чуждестранни банки в страната. Това прави летището любима мишена за обири. През 2016 г. трима маскирани грабители нахлуха на терминал на аеропорта и откраднаха почти 3 милиона евро, натоварени за чужбина.

От австрийската авиокомпания Austrian Airlines обявиха, че вече няма да транспортират пари от Албания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа