Върбица продава терени за туризъм на язовир "Тича"

Снимка: Община Върбица/ Архив

Остров на съкровищата има край с. Сушина

Община Върбица обяви за продан терени на първа линия до атрактивния за туристи и риболовци язовир "Тича" в селата Ловец и Сушина. 11 парцела частна общинска собственост ще се продават на търг, а очакванията на кмета инж. Мердин Байрям са да ги закупят инвеститори с идеи за развитие на туристическа дейност, заради невероятните дадености на региона.

Местата в регулация сред уникална природа са изключително подходящи за строеж на къщи за гости и други атракциони, защото в непосредствена близост до тях е не само язовира, но са разкрити и значими културно-исторически обекти.

Девет от терените, празни дворни места, са в село Ловец, което е на брега на "Тича". Половин декар е с начална цена 4 800 лв. Парцелите варират от 520 до 920 кв.м. Населеното място непрекъснато се обновява, община Върбица инвестира в ремонта на улиците му.

Други два терена са в емблематичното село Сушина и в тях има постройки. Затова началната цена на близо 2,9 дка е 17 200 лв. Другият с площ 435 кв.м., в които има сграда на два етажа със застроена площ 120 кв.м., ще тръгне от 21 700 лв. на търга на 2 май.

Селото е изцяло благоустроено - централен площад за 120 000 лв. изгради общината, припомня кметът инж. Байрям. Сушина е известна и като мястото до "Острова на съкровищата" след като повече от 10 г. археолози проучват праисторическа могила от каменно-медната епоха /V хил. пр. Христа/, появила се при отдръпване водите на язовира. С над 3 000 находки от каменни сечива до златно мънисто е възнаграден трудът им, разкрито е и 5 м високо каменно отбранително съоръжение.

С продажбите на терени Върбица има шанс за още по-голямо привличане на туристи. Развитието на селския туризъм в съчетание с възможности за ловен, риболовен и за посещения на културно-исторически места не се предоставя на много места в България, казва инж. Байрям.

Припомня, че общината, освен уникални географски дадености, има и обследвани минерални извори, които лекуват стомашно-чревни и очни заболявания. В непосредствена близост до целебните потоци е и Модерния многофункционален спортен комплекс с два басейна. Общинският комплекс "Еделвайс" с хотел и ресторант също е уютно място за отдих.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България