Върнаха в ареста банкерката, източила 1 млн. лв. от сметки на клиенти

Снимка: Невена Йорданова/ Фейсбук

38-годишната бивша банкова служителка Невена Йорданова, обвинена в присвояването на 1 038 931 лв. от сметки на клиенти, ще дочака процес зад решетките. Това постанови Варненският апелативен съд.

Йорданова бе задържана в края на ноември миналата година след вътрешно разследване на банката. На 20 февруари окръжните магистрати я пуснаха под домашен арест с електронно проследяващо устройство. Мотивите им бяха, че до момента съдебното досие на жената е чисто, тя е оказала е съдействие на разследването и няма риск да извърши ново престъпление, тъй като е подписала запис на заповед за 1,5 млн. лв. в полза на банката. Прокуратурата веднага протестира по-леката мярка.

Пред втората инстанция от обвинението изтъкнаха, че от дома си по интернет Йорданова може да влияе върху свидетели или върху другия обвиняем по делото - виртуалният й приятел Сергей Михайлов. Според показанията й в продължение на 2 г., без да го е виждала нито веднъж, тя му изпращала лични средства и задигнати от сметките на клиенти пари, за да върне той дълга си към лихвари.

30-годишният мъж от монтанското с. Мокреш в момента е на свобода под парична гаранция от 10 000 лв. От прокуратурата подчертаха, че голяма част от източените средства не са открити, а Йорданова няма доходи и би могла да извърши ново престъпление, като ги изпере. "Нямам нищо по моите сметки. Не смятам да се укривам", каза Невена.

Въпреки декларацията й магистратите посочиха, че тя е обвинена в длъжностно присвояване в особено големи размери, за което законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 г. Съдът прие доводите на обвинението, че от дома си Невена може да манипулира свидетели и да оперира с липсващата крупна сума и потвърди мярката й "задържане под стража". Определението е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право