Върнаха обратно в ареста активистката на НФСБ-Костинброд

Прокуратурата закова Анелия Велева със снимки как пие кафе с останалите трафиканти на бежанци

Пловдивският окръжен съд върна обратно в следствения арест активистката на НФСБ-Костинброд Анелия Велева, след като от прокуратурата обжалваха решението на Районния съд да бъде пусната на свобода с мярка за неотклонение „подписка”, тъй като нямало неопровержими доказателства, че е част от бандата трафиканти на нелегални бежанци, в която основна фигура е Калин Василев - мъжът, с когото Анелия Велева живее на семейни начала.

От държавното обвинение извадиха пред окръжните магистрати снимков материал, на които се вижда как бившата кандидатка за кмет на Костинброд пие кафе с останалите задържани. Тричленният състав на Окръжен съд-Пловдив със съдия докладчик Цветан Цветков постанови, че има обосновано предположение за съпричастност на Велева с престъплението, в което е обвинена.

Окръжният съд смята, че няма опасност Велева да се укрие, но съществува опасност да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража и затова още след края на заседанието в четвъртък вечер още в Съдебната палата в Пловдив полицаите й щракнаха белезниците зад гърба и я върнаха обратно в следствения арест при останалите петима задържани за трафик на двама сирийски и трима иракски граждани на 23 юли.

„Ще искаме експертиза, която трябва да каже дали жената с черна коса на снимките, която е в гръб, е именно моята клиентка”, коментира адвокатката на Анелия Велева - Росица Драгиева.

Никой от останалите петима задържани на 23 юли за нелегален трафик на мигранти не обжалва пред Окръжния съд мярката си за неотклонение „задържане под стража”. Очаква се сочените като основни организатори Калина Иванова от Хасково, Дилян Николов от Бургас и Калин Василев от София, заедно с двамата шофьори Любомир Тодоров и бившата барета Николай Дюлгеров да се признаят за виновни и да поискат споразумение с прокуратурата с цел намаляване на присъдите си с 1/3.

Групата е била наблюдавана от 2 месеца и на 23 юли полицаите от РУ на МВР-Пловдив заложили капан на автомагистрала „Тракия“. Трафикантите на бежанци използвали четири автомобила, като първият бил пилотен, а в следващите два превозвали двама сирийци и трима иракчани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право