Върнахме китаец, дирен за корупция (всичко по темата)

За първи път заподозрян за подкупи чиновник даден на Пекин от страна членка на ЕС

Софийският градски съд: Яо Дзинчи не бил заплашен от смъртна присъда

Чужденецът сам поискал да се прибере в родината си

 

Китайският гражданин Яо Дзинчи, заловен в България и разследван за подкупи в родината си, е поискал сам да се върне в Китай. Ако бъде признат за виновен той може да получи от 3 до 10 г. затвор, но не и смъртна присъда. Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС) от 26 ноември, с което е задействана незабавната му екстрадиция, която вече е изпълнена.

Вчера световните агенции гръмнаха с новината, че за първи път заподозрян за корупция чиновник, издирван от Китай, е върнат в родината от страна членка на ЕС. Случаят е прецедент, защото в източната държава има и смъртно наказание за такива престъпления. Антикорупционния орган на Китай разпространи снимки, на които се вижда как 62-годишният Яо Дзинчи слиза от самолета, разписва документи и окован с белезници е откаран с камионетка в ареста.

Решението на СГС е взето от съдиите Десислав Любомиров, Атанас Атанасов и младшия съдия Габриела Лазарова. Чужденецът бил задържан в България на 17 октомври. Той бил издирван с червена бюлетина на Интерпол. Съдебните власти в Китай са изпратили молба за екстрадицията, която от е подкрепена от прокурор Андрей Янкулов от Софийска градска прокуратура. В документите е записано, че Яо Дзинчи е издирван за получаване на подкуп от 1 425 000 китайски юана (около 353 000 лв.) в периода 1995 - 2005 г. Тогава той е бил ръководител на администрацията на язовир Чангджао, директор на Бюрото на финансите и изпълнителен заместник-градоначалник на тамошния окръг. За това престъпление може да бъде осъден на затвор от 3 до 10 г., да бъде глобен или да му бъде конфискувано имуществото.

Освен за корупционното престъпление Яо Дзинчи трябва да отговаря и за незаконно преминаване на границата. Китайските власти подозират, че с измама е получил фалшив паспорт, с който е преминал границата незаконно 23 пъти от 2009 го 2017 г. Посещавал е различни държави, като последно се е установил в България под фалшивата самоличност. За това престъпление обаче той може да лежи в затвора не повече от една година, да бъде осъден на наказателно задържане или публичен надзор и глоба. Съдебният състав не намира основания да смята, че в Китай Яо Дзинчи ще бъде подложен на насилие, изтезание, или на жестоко, нечовешко унизително наказание.

“Напротив - видно от постъпилите с искането документи, правата на исканото лице свързани с наказателното производство са гарантирани, включително и начините, по които може да бъде смекчено наказанието при постановяване на осъдителна присъда. Категорично е посочено, че за престъпленията, описани в молбата за екстрадиция, смъртното наказание е неприложимо”, подчертават съдиите.

Вчера не стана ясно дали въпросното решение за екстрадиция е обжалвано пред Софийския апелативен съд. Юристи обаче допуснаха, че най-вероятно не, тъй като то е влязло в сила и се стигнало до изпълнението само в рамките на 4 работни дни.

 

От съдебното решение за екстрадиция: Не съществува риск от репресии

“Престъпленията, за които е издирван Яо Дзинчи, който е китайски гражданин, не са политически или свързани с такива престъпления, нито са военни престъпления. Същите не са амнистирани, а наказателното преследване не е погасено по давност според законодателството на българската и на молещата държава. Република България не е давала право на убежище на Яо Дзинчи. Срещу него ще бъде проведено наказателно преследване за криминални деяния като няма основание да се счита, че ще бъде съден от извънреден съд. Няма данни, въз основа на които да се приеме, че при това наказателно преследване съществува риск положението на лицето да бъде утежнено на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние или политически убеждения”, посочват съдиите от СГС.

 

Съдът отказа екстрадиция, МВР - не

Експулсираният Бююк води дело в Страсбург

Експулсираният от България турски гражданин Абдуллах Бююк води дело в Страсбург за нарушаване на Конвенцията за защита правата на човека. Казусът обаче е точно обратен на този с китайския гражданин Яо Дзинчи, обясниха юристи пред “Труд”.

Скандалът с връщането в Турция на Бююк избухна през лятото на 2016 г. Тогава се оказа, че на два пъти български съд е отказвал да го върне в родината му заради опасност да бъде подложен на политическо преследване, унижения и т.н. Бююк подал молба за убежище у нас и когато тя е отхвърлена, полицаи го арестуват и със заповед, подписана от шефа на дирекция “Миграция” в МВР, той е предаден на турските власти.

 

Белезници и за шефа на Интерпол

Мън Хунвей „потъна” в родината си

Борбата на Пекин с корупцията застигна и шефа на Интерпол Мън Хунвей, който паралелно с този пост бе и зам.-министър на обществената сигурност в родния си Китай.

Преди два месеца съпругата на Мън - Грейс, обяви, че мъжът й е изчезнал, след като отпътувал на 20 септември от Франция (където е централата на Интерпол) за Китай. Веднага се появиха съобщения, че в родината си той е бил задържан по подозрения в корупция.

По настояване на Интерпол на 7 октомври властите в Пекин обявиха, че Мън е разследван за взимане на подкупи, но не дадоха подробности за суми и сделки, нито пък разкриха къде се намира заподозреният.

Същия ден в Интерпол бе получено писмо от Мън, с което той подаде оставка от шефския пост в международната полицейска организация, влизаща в сила веднага. Пак на 7 октомври той бе свален и от зам.-министерския пост.

На 26 октомври пък бе отстранен от китайската Народна политическа консултативна конференция - висш орган на политически съветници.

Каква е към момента съдбата на Мън остава неясно. На 21 ноември на конгреса си в Дубай Интерпол избра южнокорееца Ким Чен Ян за негов наследник, който ще довърши оставащите две години от мандата му.

 

Китай с мащабна програма за борба с корупцията

572 чиновници обвинени само през октомври

Висши кадри осъдени на затвор доживот

BeijingСамо през октомври в Китай са били обвинени 572 чиновници заради корупция в размер на над 5 млрд. юана или 726 млн. долара, съобщава китайската държавна агенция Синхуа, цитирана от ТАСС. И това са случва само в първия кръг от провежданата в страната национална инспекция за борба с организираната престъпност.

Специални групи са изпратени в десет провинции на страната да разкриват корупцията и в рамките на изтеклия месец те са успели да образуват 1791 дела, свързани с организирана престъпност, и са разкрити 96 престъпни банди, чиито членове са арестувани.

Синхуа допълва, че следващите два рунда от битката с корупцията ще се проведат през 2019 г. и ще обхванат всички китайски провинции.

ТАСС отбелязва, че борбата със злоупотребите при изпълнение на служебните пълномощия с Китайската народна република се активира с идването на власт през 2012 г. „пето поколение” комунистическо ръководство начело със Си Цзинпин. През последните няколко години в резултат на мащабната антикорупционна кампания от постове бяха лишени и изпратени доживот зад решетките не само обикновени държавни, но и висши чиновници и дори партийни функционери. Според западната преса обаче обвинения за подкупност получават вътрешни опозиционери на Цзинпин, за да се разчисти партията от неудобни му хора.

Според официалната статистика на Китай, само за 2017 г. над 159 хил. души в страната са получили различни наказания за нарушаване на партийната дисциплина и за корупция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право