Върховната Рада отказа да разгледа първите законопроекти на президента Владимир Зеленски

На извънредно заседание, насрочено по желание на новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Върховната Рада отказа да разгледа внесените от него два законопроекта за промени в избирателната система, съобщава ТАСС. Не бяха събрани достатъчно гласове за внасяне на документи за разглеждането им от парламента.

„За съжаление, не успяхме да включим в дневния ред нито един от законопроектите“, заяви председателят на Радата Андрей Парубий след резултатите от съответните гласувания и закри заседанието.

По време на встъпването си в длъжност Зеленски призова народните представители да променят на изборното законодателство. Предложението му обаче получи подкрепата на само 92 депутати, а за процедурата за осъществяване на покупки за избирателната кампания – 127 гласа.

Текстът на предложените от Зеленски промени в избирателния кодекс включваше намаляване на бариерата за влизане в парламента от 5% на 3%, както и преход от пропорционална мажоритарна система към изключително пропорционална избирателна система.

Втората инициатива на държавния глава е техническа и се отнася до процедурите за възлагане на обществени поръчки по време на предизборната кампания. Основната дискусия обаче възникна на днешната среща по въпроса за партийните листи. Председателят Андрей Парубий заяви, че текстът на законопроекта, който е влязъл в парламента, не включва въпроса за отворените списъци. „Бях изненадан и разочарован, че първата законодателна инициатива на президента Зеленски беше въвеждането на затворени партийни списъци. Преди няколко дни от тази трибуна имаше обещание за въвеждане на отворени списъци. Но за съжаление, предложената ни система е с изцяло закрити партийни листи“, каза председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа