Върховният касационен съд оправда Златко Баретата

Върховният касационен съд реши окончателно делото за организирана престъпна група за разпространение на наркотици, водено срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и други девет подсъдими, съобщават от съда.

С Решение № 269/27.02.2018 г. по наказателно дело № 946/2017 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменява решението по в.н.о.х.д. № 304/2016 г. на Апелативния специализиран наказателен съд в частта му относно осъждането на Тодор Цветанов, Добромир Добрев и Галин Лазаров, като намалява наложеното на Цветанов наказание за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 2 вр. с ал. 2 от НК от 4 г. и 6 месеца на 3 г. и 6 месеца „лишаване от свобода“. Съдът преквалифицира деянието, за което е признат за виновен Добрев, от такова по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, пр. 1 вр. с ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК в по-леко наказуемо по чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во, пр. 4-то, алт. 1-ва от НК и намалява наложеното му наказание от 6 г. „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 10 000 лв. на 3 г. „лишаване от свобода“ и 6 000 лв. „глоба“ и отлага изтърпяването за срок от 5 г. Съдът преквалифицира деянието, за което е признат за виновен Лазаров, от такова по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, пр. 1 вр. с ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК в по-леко наказуемо по чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во, пр. 4-то, алт. 1-ва от НК, като намалява наложеното наказание от 4 г. „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 10 000 лв. на 3 г. „лишаване от свобода“ и 6 000 лв. „глоба“ и отлага изтърпяването за срок от 5 г. Потвърждава въззивното решение в останалата му част. Решението не подлежи на обжалване.

Делото във ВКС е образувано по протест на прокуратурата и по жалби на седем от подсъдимите срещу въззивното решение на АСНС, с което частично е изменена присъдата на Специализирания наказателен съд.

Наложените наказания след окончателното решение на ВКС по делото са:

- Стефан Грозданов – за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 2 вр. ал. 2 от НК (участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици (ОПГ) – 5 години „лишаване от свобода“;

- Петър Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

- Тодор Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

- Тихомир Стоянов – за престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 вр. ал. 5 от НК (държане на високорисково наркотично вещество) – „глоба“ в размер на 1 000 лева;

- Кристиян Лалев – за участие в ОПГ и за престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 1, пр. 2, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК (държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества) – общо най-тежко наказание от 3 години „лишаване от свобода“, отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 1 000 лева;

- Добромир Добрев – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева;

- Галин Лазаров – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева.

Част от подсъдимите са признати за невиновни и са оправдани изцяло по повдигнатите им обвинения:

- Златомир Иванов – за престъпления по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 1 вр. ал. 1 от НК (ръководене на ОПГ) и по чл. 206, ал. 3, пр. 1, вр. ал. 1, пр. 1 от НК (противозаконно присвояване на чужда движима вещ);

- Ивайло Борисов, Златко Гочев, Тихомир Стоянов и Галин Лазаров – за участие в ОПГ;

- Добромир Добрев – за участие в ОПГ, за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества по отношение на част от иззетите наркотични вещества, както и за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Съдебният състав на ВКС не приема твърдението в касационния протест за допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата по делото относно оправдаване на част от подсъдимите. В решението на ВКС се подчертава, че показанията на свидетел с № 28, към които се фокусира държавното обвинение в протеста, са обсъдени в цялост от въззивната инстанция, като с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства. „Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен“ – пишат върховните съдии. Те обсъждат в мотивите си показанията на свидетелите с тайна самоличност, като приемат, че във въззивното решение няма избирателно кредитиране на показания в отделните им части, а съдът е дал вяра само на личните възприятия на тези свидетели. „Вътрешното убеждение на въззивната инстанция не е опорочено, а е изградено на солидно аргументирана доказателствена основа, в съответствие с правните принципи, които изискват сигурни и безспорни доказателства за определяне на виновността на едно лице“ – категорични са съдиите от ВКС. Обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за трайното сдружаване на оправданите лица, установяването на определена йерархична (което не е задължително) структура и разпределение на функциите, а съдът, въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано е взел решение да потвърди оправдаването им.

Върховните съдии приемат за напълно основателно оплакването в касационната жалба на подсъдимия Добрев (поддържано и от представителя на държавното обвинение) за нарушение на материалния закон. Той е признат за виновен за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества в големи размери. В мотивите на ВКС се посочва, че стойността на предмета на престъплението е определена на 2 300,88 лв., а задължителната съдебна практика на ВКС определя големите размери като парична равностойност, надхвърляща 70 минимални работни заплати за страната, в случая това следва да е стойност, надхвърляща 18 900 лева. С признаването на Добрев за виновен по тази квалификация съдилищата са нарушили материалния закон, което изисква деецът да бъде оправдан по нея, като се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление.

По отношение на касационната жалба на подсъдимия Лазаров съдът излага идентични мотиви да се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, тъй като предметът на престъплението е с парична стойност 1 038,92 лв.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право