Върховният съд окончателно разреши изграждането на втори гребен канал в Пловдив

Строежът на съоръжението бе обжалван от екологични организации

Върховният административен съд отхвърли като неоснователни жалбите на екологичните организации, които досега спираха изграждането на Втори гребен канал в Пловдив, предава БНР.

Така магистратите оставят в сила решението на Пловдивския административен съд и осъждат сдруженията „Граждански контрол – Защита на животните“ и „ГЕО“ да заплатят по 100 лева на Регионалната инспекция по околната среда и водите и Община Пловдив.

Екозащитниците искаха да отменят като незаконосъобразно положителното становище на РИОСВ за съгласуване на проекта за „Дублиращ гребен канал – Екопарк Марица“.

Проектът предвижда залесяване на 650 декара, дублиращ гребен канал на 105 декара, изкуствено езеро с острови за гнездене на птици и атракции. Решението на последната инстанция от 24-ти юли е окончателно.

Съдът е преценил, че по-голямата част от бъдещия обект попада в урбанизирана територия, а площите на защитените зони в района са незначителни.

Делото дълго време спираше изграждането на Втория гребен канал. Заради неговата липса Пловдив вече изгуби домакинство на голямо първенство, тъй като според новите международни изисквания всеки домакин на световен форум по гребане, каяк, кану, трябва да има поне две съоръжения, където да се провеждат състезанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България