Вътрешният министър Радев обеща нов договор за тел. 112 до месец

До месец се очаква да има нов договор за техническата поддръжка на системата за спешни повиквания - 112, обеща след заседанието на Министерски съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той уточни, че лично временно е спрял изпълнението на обществената поръчка за поддръжката на системата и че  въпреки преустановените плащания, фирмата продължава да изпълнява своя ангажимент.

"Договорът е такъв, че те би трябвало, няма кой друг да продължи поддръжката на 112. И да не се подвеждат по това, че идвайки председателството, държавата ни може да бъде притискана с условия, които ние считаме за неприемливи. От над 600 хиляди обаждания последните месец и половина, само около 130 не са попаднали в целта. Ако това притеснява някого, мен не ме притеснява", поясни министър Радев.

Министърът съобщи още, че се търсят  начини за увеличение на заплатите не само на служителите на МВР, но и на целия сектор "Сигурност".

"На 12-и ще има Съвет за социално партньорство, там една от точките е точно това - обсъждане предложенията на синдикатите на МВР за повишаване на заплатите - кога, как и с колко."

Министърът Радев каза, че 1 000 полицаи са назначени с цел изпълнението на програмата за подсилването на присъствието на силите на реда в малките и средните населени места:

Ще успеем да съберем все по-качествени, които да попълнят редиците и този недокомплект, достигащ някъде повече от 10 %, особено в областните дирекции на МВР, и да бъдат назначени – това е другата ни задача.

Повече от една трета от 160-те услуги, които предлага Министерството на вътрешните работи вече са електорнизирани. Подобренията засягат най-вече гражданите, които се обслужват от столичния КАТ, съобщи още Радев:

"Имам сведения, че опашките са намалели. Опитваме се да бъдем все по-любезни, включително да премахнем ксероксите, които все още ги има отвън и се налага да размножаваме документи, които самата държава ги е създавала. Всичко това се вглеждаме и постепенно ще го променим.

Очакваме все още допълнителните средства, над 2 милиона и половина, които трябва да бъдат отпуснати, да довършим това, което сме решили, на територията на софийския КАТ и да го размножим в останалите предни пунктове на КАТ в големите градове - Пловдив, Варна, Бургас.", поясни вътрешният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика