Вътрешният министър Радев: Опозицията разколебава действията на държавата за борба с чумата

Валентин Радев

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че относно мерките срещу разпространението на чумата по дребните преживни животни има пропуски в работата на всички отговорни органи. За пример той даде лошата комуникация със стопаните и допускането на външни хора в ограничителния периметър около засегнатите села.

По БНТ Радев обвини опозиционните депутати на място, че възпрепятстват работата на органите на реда. Вътрешният министър допълни, че се работи по уточняването на източника на заразата, но отхвърли предположението, че животно от Турция е преминало оградно съоръжение по границата.

"На поредното заседание на междуведомствения щаб беше решено, че работата му ще се изнесе на терен", информира Валентин Радев. Открито е второ огнище в с. Борино, но то е в радиуса от 10 километра от първоначалното огнище, допълни той.

Само опозицията разколебава действията на държавните органи по случая, заяви Радев. Работата на МВР е да помага на ветеринарните лекари да изпълнят нарежданията на БАБХ, изтъкна той. По думите му на председателския съвет на НС е имало съгласие за действията на БАБХ, но на място депутати от опозицията пречат на МВР да си върши работата в проблемите села.

"Има пропуски в работата на всички, включително и в работата на МВР, защото подобна зараза се появява за пръв път в България", заяви вътрешният министър. "Комуникацията не е била наред", изтъкна той.

"Използваме момента утре да отидем и да го кажем на глас - моля ви се, не създавайте бунт, не създавайте фалшиви новини, не казвайте, че няма чума", каза Радев.

По думите му, все още не е ясно как е внесена заразата, като има различни хипотези. По повод предположението, че животно от Турция е внесло чумата, вътрешният министър отбеляза, че е трудно да премине през граничната ограда и това мнение е било споделено от ветеринари. "Няма как да мине животно. Да прескочи е много високо", каза той.

В същото време се слагат телени ограждения по границата с Румъния, за да се избегне заразата със свински грип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България