Вятърът ще издуха печалбите от петрола

Алтернативната енергия може да доведе до разруха на сегашните „въглеводородни свръхдържави“

Аналитичният център на Bloomberg New Energy Finance публикува своята прогноза за развитие на енергетиката до 2050 г. Експертите обещават забавни промени. Икономиката, базирана на петрола, ще бъде изместена от зелената енергия, която ще завземе около 71% от пазара. Според прогнозите на екипа от 65 анализатори от различни страни през следващите три десетилетия, в изграждането на нови производствени мощности ще се инвестира около 11,5 трилиона долара. А лъвският дял от тези пари - около 8,4 трилиона долара, ще отидат за вятъра и слънцето. В атома и хидроенергетиката ще се инвестират около 1,5 трилиона долара.

Основната предпоставка за тази радикална промяна са по-евтините фотоелементи и батериите, а също така и спада в цените на вятърните турбини. Фотоволтаиците трябва да поевтиняват до 2050 г. със 71%, а вятърните турбини с 58 на сто. Тези тенденции ще доведат до това, че пазарът, построен на базата на изгарянето на изкопаемите горива, който днес заема 2/3 от световния пазар (63%) ще се свие до една трета (29%). От всички възобновяеми източници, включително и ядрените, ще доминират слънчевото и вятърното поколение и се очаква, че те ще си разделят еднакво половината от общия енергиен пазар.

Откъде ще духа и откъде ще нагрява? Лидерите в областта на енергията от възобновяеми източници до 2050 г., ще бъдат Европа (където този дял ще достигне 87%), САЩ (55%), Китай (62%) и Индия (75%). Великобритания вече работи по план за закриването на всички въглищни електроцентрали до 2025 г., така че до 2030 г. частта на енергетиката, базирана на изкопаеми горива, да бъде намалена до 12%. В същото време има взривен ръст на строителството на офшорни вятърни паркове, които ще позволят към 2050 г. на Обединеното кралство да добива 158 GW от вятър и слънце, и това ще й осигури дял от 83% от общото производство. За да се постигне това, между другото, трябва да се осигурят батерии за 49 GW.

В САЩ развитието на енергетиката ще продължи по два начина: въглищата ще бъдат изместени от по-евтиния газ от собствено производство, а атомните електроцентрали ще бъдат изместени от енергия от възобновяеми източници. Експертите правят смелото предположение, че отслужилите срока си техни атомни електроцентрали няма да бъдат модернизирани, тъй като слънчевата и вятърната енергия ще бъдат много по-евтини. Или до 2050 г. значението на ядрената енергия в американската енергийна индустрия ще бъде намалено почти до нула.

Изследователите очакват до 2030 г., да има пробив в производството на индустриален клас евтини батерии, което ще позволи през 2050 г. да се намалят емисиите на парникови газове с 58% спрямо нивото на днешните и да бъде увеличен делът на възобновяемите източници в производството на електроенергия до 55%. Прогнозата за Китай е интересна. Съдейки по сегашните тенденции, до 2030 г. въглищната генерация и съответно свързаните с нея емисии на парникови газове ще бъдат увеличени. В същото време в най-голямата световна енергийна система дела на възобновяемите енергийни източници ще достигне до 39%, за което ще трябва да се инсталират батерии с капацитет от около 23 GW.

Но към 2050 г. най-големият в света пазар за слънчева и вятърна енергия в Китай ще расте бързо ще достигне дял от 46% (от сегашните 7%) в общото производство. По това време КНР ще получи 1,1 TW инсталирана мощност от фотоволтаици (21% от всички слънчеви централи на планетата) и 1 TW от вятърна енергия (1/3 от световното производство). Индия вече изгражда слънчеви и вятърни електроцентрали най-евтино от всички в света. Но делът на електроцентралите, работещи с въглища, там е все още голям, а производството на въглища ще продължи да расте в краткосрочен план. До 2050 г. обаче Индия ще може да намали емисиите с 22%, поради факта, че вятърът и слънцето ще доминират в енергийния сектор.

Най-консервативната страна, най-вероятно, ще си остане Япония. Там делът на въглищата ще остане много висок, а възобновяемите източници на енергия към 2050 г., ще заемат около три четвърти от областта на енергетиката, измествайки традиционната генерация базирана на горивен газ. Големи надежди се възлагат на фотоволтаиците, не само защото те трябва да достигнат ниво от 43% от сегашните 6%, но и защото производството на слънчева енергия ще стане бизнес за всички. Очаква се, че в Япония ще бъде построена най-голямата децентрализирана енергийна система в света, където 34% от генерацията е базирана на второстепенни субекти и населението.

Да видим за сметка на какво ще се случи това. Бъдещето на енергийния сектор в близко време ще бъде определено от развитието на трите технологии. Това са прогреса в областта на соларните модули, увеличаването на размера и ефективността на вятърните турбини и пробивът в разработването на нови, модерни акумулаторни батерии. Разбира се, всички тези процеси трябва да доведат до значителното намаляване на цената на крайния продукт при значително увеличение на оперативните им характеристики. По този начин общите разходи за електроенергия, произведена от възобновяеми източници, ще изместят въглищата и газа в много случаи като нерентабилни.

 

Евтини и мощни батерии

Изгарянето на изкопаеми горива ще претърпи крах, както в сектора на масовото производство, така и в сектора на диспетчеризираната генерация, която у нас наричаме "резервни мощности". Последното ще стане възможно след появата на евтини и мощни батерии. Фактът, че батериите ще поевтинеят е много важен. До 2050 г. се очакват инвестиции в този сектор от 548 млрд. долара. Достатъчното количество от евтини батерии ще позволи да се увеличи дела на вятърната и слънчевата енергия, и да се премахнат проблемите с балансирането на системата".

(Със съкращения, превод за „Труд” Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения