В Австрия обсъждат дата за предсрочни парламентарни избори

Австрийският канцлер Себастиан Курц и президентът Александър Ван дер Белен се очаква да обсъдят днес датата, на която ще се проведат предсрочните парламентарни избори в страната, информира БНР.

До тях се стигна след скандала, уличаващ досегашния вицеканцлер и лидер на един от коалиционните партньори в кабинета - Хайнц-Кристиан Щрахе, в търсене на предизборна финансова подкрепа в замяна на изгодни държавни поръчки.

За предсрочни избори "възможно най-скоро", се обяви снощи канцлерът Курц и добави, че се отказва от съвместната си работа с коалиционните си партньори от Партията на свободата, чиито лидер е Щрахе.

„След вчерашния видеоклип съм длъжен да кажа – стига толкова. Макар и методът, по който е заснет, да е очевидно неподходящ, съдържанието си остава такова, каквото е. Най-проблематични в този запис са - идеята, че с властта може да се злоупотребява, начинът, по който се борави с парите на австрийските данъкоплатци, и разбирането за медиите в нашата страна. Но най-лошото е, че в разговорите си днес с представители на Партията на свободата, не видях искрено желание за друга промяна, освен двете оставки“, каза Себастиан Курц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа