В алтернативния бюджет на БСП: Болниците не са търговски дружества, а моделът "парите следват ученика" отпада

Отново предлагат необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица

БСП представи свой алтернативен Бюджет 2018. "Бюджет на промяната на модели" - такова определение даде лидерът на социалистите Корнелия Нинова по време на брифинг в партийната централа, на който беше представена финансовата рамка.

"Досега правителството намалява или увеличава финансирането на определени сектори, модели и системи, наливат се милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище. Значи този модел не работи", коментира Нинова, според която алтернативният бюджет предлага отстраняване на причините за тези проблеми, а не лечение на последиците.

Болниците да са регистрирани по Закона за лечебните заведения, а не да са търговски дружества, е предложението на БСП в сектор "Здравеопазване". В образованието от партията предлагат отмяна на модела "парите следват ученика". "Приветстваме повече пари за образование и увеличение заплатите на учителите, но и това не решава проблема – закриването на училищата, напускането на децата от училище. Проблемът е в сбъркания модел", коментира Корнелия Нинова.

Да не мислим първо за това как парите ще ги вържем в бюджета на училището, а след това за качеството на образованието. Принудени са директорите на училища да водят на списък ученици, които не ходят на училище, за да могат да си осигурят издръжката на училището и то да не бъде закрито, добави лидерът на БСП.

В сферата на доходите от "Позитано" 20 предлагат отново необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица. "От това над 2 850 000 българи ще плащат по-малко данък", изчисли Нинова.

Предлагаме корпоративният данък за фирмите да си остане 10%, а данък-дивидент да бъде увеличен от 5 на 10%. И тази данъчна реформа, която предлагаме, може реално да доведе до увеличаване на доходите, които не зависят от благоволението на едно или друго правителство, а дава възможност повече пари да останат у хората, заяви още Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика