В Астана започва шестият кръг от преговорите за бъдещето на Сирия

Снимка: Архив

Днес ще се открие шестата международна конференция за бъдещето на Сирия в Астана. Гарантите на примирието – Русия, Иран и Турция – проведоха предварителна среща във формат Съвместна работна група на 13-и септември в Казахстан, предаде ТАСС.

В първия ден на форума участниците ще проведат двустранни консултации, а за 15-и септември е планирано заключителното пленарно заседание.

Руската делегация ще бъде водена от Специалния представител на президента на Русия за сирийското урегулиране – Александър Лаврентиев, иранската – от заместник-министърът на външните работи на Иран Хосеин Ансари, а турската – от заместник-министърът на външното ведомство на страната – Седат Онал.

В качеството на наблюдатели на срещата ще участват специалният посланик на Генералния секретар на ООН за Сирия – Стефан де Мистура, съветникът на министъра на външните работи на Йордания по политическите въпроси – Науаф Уасфи Тел и изпълняващия длъжността помощник на държавния секретар на САЩ – Дейвид Сатърфилд.

Делегацията на сирийското правителство ще бъде водена от постоянния представител на Сирия за ООН – Башар Джаафари, а въоръжената опозиция ще бъде представена от началника на Генералния щаб на „Сирийската свободна армия“ – Ахмед Берри.

Най-важната задача на преговорите е създаването на зона за деескалация в района на Идлиб и съгласуването на силите, които ще контролират областта и нейните граници. По предварителни данни, участниците в процеса имат политическата воля и готовността за достигането на финална договорка.

Предстои да се доработят условията за присъствието на сили, които да осъществяват контрол, да се определи мандатът им, включително правото за използване на оръжия, като отговор за нарушения на примирието в първите три зони – Източна Гута, Хомс и югозападна Сирия (провинциите Дераа, Кюнейтра и ас Сувейда).

В момента, сигурността по периметъра на тези райони е обезпечена от подразделения на руската военна полиция. По думите на източника на ТАСС, в зоната на Идлиб, контролът може да бъде осъществяван и от трите страни-гаранти. „Основавайки се на меморандума от 4 май, се предвижда участието на всичките три страни-гаранти – Русия, Турция и Иран – за осигуряването на контрола по границите на зоната за деескалация“, сподели той. „Отделно внимание заслужава въпроса за присъствието на сили по периметъра на формиращата се четвърта зона в района на Идлиб.“

Както заяви на 12 септември в Сочи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, руската страна е настроена позитивно за изхода на преговорите.

Предвижда се да бъдат приети разпоредби за координационния център на зоните за деескалция, в контекста на снижаването на напрежението между страните. От 23 август, в Аман (столицата на Йордания), действа Съвместен център за мониторинг, в който участват Русия, САЩ и Йордания.

В неговите задачи влизат съблюдаването на режима за прекратяване на бойните действия, осигуряването на безпрепятствен достъп на хуманитарни мисии и оказването на медицинска помощ на населението в южната зона за деескалация.

Освен това, ще бъде обсъден проект на документ за размяна на задържаните лица и разминирането на обекти, влизащи в списъка на историческото наследство на региона и света.

Москва ще призове хуманитарните организации да не се бавят с доставката на помощи за освободените райони на Сирия.

Представители на сирийското правителство и въоръжената опозиция вече водят диалог, в зоните за деескалация, чрез създаващите се национални комитети за примирение, които са важна помощ за женевската площадка на мирните преговори. Поредният кръг на междусирийските консултации в Швейцария е насрочен за октомври.

„В рамките на „женевския процес“ вече е създадена критична маса, която, основавайки се на договорките за създаване на зони на деескалация, трябва да позволи започването на пряк и конкретен диалог – директни преговори между правителството и опозицията“, каза Лавров.

В момента се предприемат усилия за обединяването на сирийската опозиция – от „Ер-риядската“, „Московската“ и „каирската“ групи – в една делегация, която да води предстоящите преговори с Дамаск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят