В Атина кацна най-големият транспортен самолет в света

Тази нощ на международното летище в Атина "Елефтериос Венизелос" кацна най-големия транспортен самолет в света, Антонов 225.

Официалният уебсайт на "Летище Атина" публикува и снимка в Туитър, което доказва, че Антонов 225 е гигантски самолет, който се предлага само за тежки търговски товари. По-специално, самолетът е проектиран да транспортира космическата совалка Буран и е с размери на An-124 Ruslan.

Произведен е в Украинската ССР в края на 80-те години на XX век от Авиационния научно-технически комплекс „Антонов“ и понастоящем е най-големият самолет в света. Максималната товароспособност на „Мрия“ е 275 t, с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1 377 kN, което го прави най-мощния самолет на Земята.

Самолетът носи името на Олег Антонов, въпреки, че той умира една година преди началото на проекта. Таванът на Ан-225 е проектиран така, че освен совалката, на него да се превозват контейнери, достигащи 70 m дължина и 8 m диаметър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа