В Банско се проведе кампания за превенция срещу телефонните измами

Кампания за превенция срещу телефонните измами се проведе на територията на община Банско. По инициатива на кмета Георги Икономов, началникът на отдел „Хуманитарни дейности” в местната администрация – Райна Зайкова, съвместно с представители на Районното полицейско управление, проведоха поредица от срещи. Основната целева група, към която бяха насочени разяснителните разговори, бе възрастните хора. Във всички пенсионерски клубове на територията на общината бяха представени основните рискове и как да се предпазват от тях:

Да не се доверяват на непознати лица, както и да не предоставят лични данни по телефона; Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда; Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него или с друг роднина чрез свой съсед или познат; Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н.;  В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 0749/88660, тел. 112 или горещия телефон на община Банско 0749/88622.

Това не са първите действия, предприети от администрацията по този повод. Още през 2016 г. бе разпространено съобщение, даващо базовите насоки за справяне в подобни ситуации.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България