В Белград започва масов антиправителствен протест

Снимка: Архив.

Масов антиправителствен протест започна в центъра на Белград с изпълнение на сръбския химн, съобщава ТАСС.

Протестиращите се събраха пред сградата на паралмента в центъра на града, както и в близкия Пионерски парк.

Издигната е сцена с огромен екран, на който се излъчват откъси от изказвания на президента Александър Вучич, протестиращите ги посрещат с надуване на свирки и вувузели. Хората са пристигнали на протестната акция със знамена на Сърбия, както и със знамена на ЕС. Протестиращите държат плакати с искания за оставка на властта.

Въпреки дъжда, на протеста са се събрали много хора. Но нито организаторите, нито полицията съобщават точния брой на протестиращите.

Очаква се, че започналата протестна акция ще стане една от най-масовите в последно време, а протеситращите ще се опитат рязко да изостраят ситуацията. Лидерите на протеста искат от президента Александър Вучич, от премиера Ана Бърнабич и от председателката на парламента Мая Гойкович да подадат оставки, като преди това назначат преходно правителство за провеждане на "нови честни избори".

Властите са разположили полицаи за борба с безредиците в сградата на парламента, като заявяват, че искат да попречат на опозицията да щурмува сградата, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа