В бокса наказаха всички съдии от Рио

Международната федерация по бокс (АИБА) наказа всичките рефери от олимпиадата в Рио и те няма да имат право да съдийстват на турнири под шапката на АИБА. Тридесет и шестимата арбитри са с временно спрени права, докато върви разследването за грешки на игрите. Решението бе взето на заседание в Лозана.

На олимпиадата съдийството отнесе доста критики, отсъжданията често бяха освирквани. А световният и европейски шампион Майкъл Конлан (Ирландия) нарече  АИБА „корумпирана“ след като доминираше в боя с руснака Владимир Никитин в категория до 56 кг, но победата бе дадена за съперника му. Скандалът накара ирландеца да обяви край на кариерата си в „прогнилия“ аматьорския бокс.

Още тогава заради сериозните критики АИБА отстрани някои рефери. Резултатите обаче не бяха коригирани.

За да се избегнат машинации в бъдеще АИБА реши съдийските назначения за всеки мач да бъдат теглени електронно, а не както досега тричленна комисия да определя арбитрите. На заседанието в Лозана бе констатирано, че сегашната система за точкуване е добра, въпреки че има субективен критерий и понякога това предизвиква публични дебати и недоразумения. Препоръчано бе обаче при определяне на победителя да се взимат под внимание отсъжданията на всичките петима рефери, а не на трима, както е досега.

На игрите българският щаб също имаше претенции към отсъжданията, особено в мачовете на Симеон Чамов и Даниел Асенов.

Същевременно женският турнир „Балкан“ продължава в петък в зала „София“ с полуфиналните мачове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт