В Брюксел има музей на Обединена Европа

Нашият флаг се вее пред всички институции заради европредседателството ни

Почти две години след експлозиите в метрото на станции Шуман и Малбек, днес в Брюксел е спокойно. Само патрулиращият в пълно снаряжение и готов за стрелба войник обикаля, като оглежда наоколо със засилено внимание. Градът продължава да бъде посещаван от хиляди туристи и гости, а местните хора просто следват своята ежедневна програма.

В Брюксел, както знаем, са всички европейски институции, а на България в този момент се отделя специално внимание заради председателството ни на Съвета на Обединена Европа. Затова пред фасадите на сградите на евроинституциите нашето знаме се развява до това на ЕС, а в информационните центрове се предоставя обилна информация за нашата страна, за членството й в ЕС, за настоящото ни председателство и за възможностите, които то предлага за контакти, посредничества, връзки и всякакви международни отношения в рамките на Европейския съюз.

Но, ако искате да разберете повече за хронологията в историята на Обединена Европа,

непременно трябва да посетите Парламентариума

Входът е свободен, а достъпът е целогодишен, всеки ден от 9 до 18 ч. На входа те проверяват щателно за опасни и непозволени предмети, после те питат на какъв език искаш да ти бъде поднесена информацията. Мултимедийният гид премяташ на врата и поемаш към залите на отделните експозиции, представени по изключително модерен интерактивен начин в различни технически инсталации. Първо минаваш през нещо като тунел, където от всички страни ти говорят на всичките езици на страните членки на общността. Всяка следваща зала е притъмнена, светят само мониторите или експонатите, за които става дума. Когато докоснеш стрелката под всеки от тях, започва да тече информация на избрания език, обясняващ стъпките, през които минава Европа от края на Втората световна война до наши дни.

В залите на музея в съботния ден преобладават групи от ученици и студенти, както и семейства с малки деца, като за тях са организирани специални ролеви игри, в които ги запознават с необходимостта от обединяването на Европа, с ползата от дейността на Европарламента и отделните комисии. Всичко е поднесено разбираемо и достъпно за деца от 6-годишна възраст нагоре, като отговорилите правилно на въпросите получават награда при излизането от музея.

Интересно е каква точно информация се предоставя тук за нашата страна.

Представянето ни започва с фотоси от протестните движения

в началото на демокрацията през 1989 г., през момента на влизането ни в ЕС и активното ни членство в него, за работата на нашите депутати в отделните комисии на Европарламента.

Всъщност още на входа на музея те питат искаш ли да осъществиш връзка с някой от евродепутатите, представляващи гражданите на своята или друга страна. Можеш да влезеш в пряка връзка със своите представители в Европейския парламент, да научиш какво правят те в Брюксел или в Страсбург. Всеки един от над 500-те евродепутати е представен със снимка и кратка визитка. В залите

можеш да стартираш европейска гражданска инициатива

с която да поискаш изготвяне на нов законодателен акт. За целта трябва да събереш един милион подписа от няколко европейски страни, за да бъде внесена направо в съответната Европейска комисия.

Имаш искане или оплакване относно прилагане на правото на ЕС? Или те интересува активната защита на твоите права като гражданин? Можеш да се свържеш с комисията по петиции на ЕП. Или имаш оплакване от някоя институция или орган на ЕС? Свързваш се с европейския омбудсман. Неговото седалище е в Страсбург. Дава се съответна връзка с него.

В различните зали на музея може да се получи всякаква информация, дори последните новини и интервюта на съответен тв канал. 24 уебсайта предават новините на 24 официални езика на ЕС. Седнал удобно в кресло в кръгла зала, където стените са цял екран на 360 градуса, можеш да гледаш в реално време заседанията на Парламента в пленарната зала.

На специални монитори в друга зала можеш да дадеш своя глас или да се кандидатираш в държавата си по местоживеене, дори да не си неин гражданин. Като добра възможност за многонационалната демокрация, ти решаваш кои да бъдат твоите представители на следващите избори за Европейски парламент. Непряко можеш да участваш в дискусии и семинари.

А на един монитор ти задават поредица от въпроси, дискутирани в отделните комисии, за които искат твоето лично мнение. Резултата накрая сверяваш с процентите гласували „за” и „против” и разбираш дали твоят отговор съвпада с преобладаващия. Въпросите засягат например равноправието между мъжа и жената и дали нежният пол е с достатъчно присъствие в Европарламента, дали си за създаване на обединени европейски войски и дали би сменил веднага автомобила си с друг, задвижван с екологично гориво, и пр.

Най-забавна за младите хора се оказва залата с разположена карта на Европа на пода, с отделни точки на няколко избрани градове за всяка страна членка. Тук България е представена

в три точки – София, Странджа и Белене

В първата се дава информация за столицата ни като председателстваща Съвета на ЕС и за всичките най-важни институции в нея. Странджа е показана като планина с уникални растителни и животински видове, а Белене - като съвременен транспортен възел по Дунава. И нито дума за зловещото минало на острова...

Дългата разходка може да продължи два часа, затова накрая отдъхваш в кафето на чаша горещ шоколад или ментов чай, или отсядаш в читалнята с подредени вестници, излизащи на всичките 28 езика, в които се отразява най-активно работата на Европейския парламент. Тук имаш интернет достъп до всяка точка по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм